Євреї Києва звинувачують НАБУ в прослушці синагоги. Бюро заперечує

 

Іудейська громада Києва звернулася до правоохоронців у зв’язку з тим, що за Центральною синагогою в Києві нібито стежить Національне антикорупційне бюро. Однак у відомстві інформацію спростовують.

У заяві головного рабина України та Києві Моше Реувена Асмана від 30 жовтня стверджується, що у жовтні служба безпеки єврейської громади виявила осіб, які професійно здійснювали приховане спостереження за приміщенням центральної синагоги Києва та за її вірянами. Іудеї нібито встановили транспортні засоби з підробленими номерними знаками, які використовувалися для спостереження, а під час перевірки храму виявили пристрої зняття інформації.

“З власних компетентних джерел отримана інформація про ідентифікацію деяких осіб, які брали участь у незаконному спостереженні, а саме осіб, що мають безпосереднє відношення до НАБУ”, – йдеться в заяві.

Голова єврейської релігійної громади заявив, що це “же не перший такий ганебний випадок з боку представників та високопосадовців НАБУ”.
За словами рабина, нещодавно під час проведення негласних слідчих дій були зафіксовані висловлювання високопосадовця вищого рівня правоохоронного органу, що принижують честь і гідність єврейського народу, з використанням антисемітської лексики.

(Вочевидь ідеться про матеріали “прослушки” Назара Холодницького. Але він є головою САП, тоді як “писало” його НАБУ.)

Рабин вимагає від правоохоронців дати оцінку діям НАБУ, а також закликає міжнародні організації взяти під контроль розслідування.

У Бюро заперечують: “Жодних пристроїв для прихованого зняття інформації у приміщенні Центральної синагоги міста Києва Національне бюро не встановлювало, візуального спостереження за будівлею не здійснювало”.

“Наголошуємо, що у фокусі розслідувань Національного бюро — діяльність вищих посадових осіб у державній владі безвідносно до їхньої належності до релігійних чи будь-яких інших громад.
Свою діяльність НАБУ здійснює виключно у правовому полі, з дотриманням всіх вимог законодавства. Повага та дотримання прав і свобод людини і громадянина є основними принципами діяльності Національного бюро, у якому немає місця жодним проявам ксенофобії, національної чи релігійної нетерпимості та ворожнечі”, – сказано в заяві НАБУ, поширеній 31 жовтня.

Читайте також:
Адмінсуд визнав прослушку Розенблата незаконною.
НАБУ подасть апеляцію

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна