Помер письменник і кіносценарист Богдан Жолдак

 

У середу, 31 жовтня, помер відомий український прозаїк, кіносценарист та драматург Богдан Жолдак. Йому було 70 років.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив письменник Василь Трубай.

Богдан Жолдак народився 1948 року в Києві у письменницькій родині.

Закінчив філологічний факультет Київського університету ім.Тараса Шевченка (1971).

Був ведучим декількох телевізійних програм на різних каналах і щотижневої радіопередачі на першому каналі Національного радіо “Брехи — літературні зустрічі з Богданом Жолдаком”.

2004 року брав участь у виданні антології “Страйк ілюзій”, до якої увійшла його п’єса “Чарований запорожець”.

Жолдак викладав сценарну майстерність на кінофакультеті Київського державного інституту театрального мистецтва ім. І.Карпенка-Карого. Був членом Національної спілки письменників України та Національної спілки кінематографістів України.

Його авторству належали книжки “Спокуси” (1991), “Яловичина” (1991), “Як собака під танк” (1994), “Бог буває” (1999), “Антиклімакс” (2001), “Музичні війни” (2004), “Гальманах” (2007), “Капосні капці” (2008). “Богдан Жолдак. Життя видатних дітей: Карпо Соленик, Йосип Тимченко, Іван Піддубний, Юрій Кондратюк, Микола Лукаш” (2009), “Коли генії плачуть” (2009), “Яблука з райського саду” (2013) та інші.

Переклади творів письменника публікувалися у США, Японії, Хорватії.

Богдан Жолдак був сценаристом таких фільмів, як “Відьма” (1991), “Козаки йдуть!” (1991), “Іван та кобила” (1992), “Дорога на Січ” (1994), автором відомої п’єси “Гопак-опера “Конотопська відьма” та ін.

Читайте також:
Помер Давид Черкаський — легенда української мультиплікації

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна