Із каструлею на голові: “чорний піарник” Соколов продавав фейкові інтерв’ю для дискредитації України

 

Колишній керівник охоронної фірми “Атолл-1” Сергій Соколов звернувся до служб безпеки обох країн – України та Росії – і розповів, як вербував українців задля здійснення злочинів на території РФ.
Також стало відомо, що він влаштовував і продавав постановочні інтерв’ю із фальшивими свідченнями у справах про збиття “Боїнга” рейсу MH17 та про вбивство в Києві екс-депутата Держдуми РФ Вороненкова.

Як пише “Коммерсант”, Соколов став відомий зокрема через те, що брав участь в спецоперації із дискредитації України

ФСБ він розповів, начебто організація підпільних баз для “українських терористів” на стратегічних об’єктах Росії була несправжньою та імітувалася на замовлення російських бізнесменів.
А в листі до СБУ у квітні 2018 року покаявся, мовляв, формував “підпілля” не як завдання ФСБ РФ, а лише заради зиску.

Найбільш відомим Сергій Соколов був як політтехнолог і “чорний піарник” у 90-х. Тоді він керував охоронним підприємством, підпорядкованим Борису Березовському – “Атолл-1”.

Соколов знову з’явився в інформаційному полі в 2014 році, називаючи себе експертом з питань України. У телеінтерв’ю він охоче вдавав співробітника спецслужб – як українських, так і російських.

За даними видання, з’ясувалося, що Соколов у шахрайський спосіб продав одному з телеканалів за 10 тисяч доларів “ексклюзивне інтерв’ю” начебто українського військового пілота, що сидів спиною до камери і розповідав, як розстріляв ракетами “повітря-повітря” пасажирський малайзійський Boeing 777, що розбився на Донеччині у липні 2014 року.

Роль льотчика у фальшивій постановці виконував найманий актор, а озвучив ролик сам Соколов.

Він натягнув на голову каструлю, аби глядач повірив, що голос пілота змінили для забезпечення його безпеки.

Схожий трюк через три роки, уже на іншому телеканалі, піарник здійснив і після вбивства в Києві колишнього депутата Держдуми РФ Дениса Вороненкова. Тоді на відео “організатор злочину” на псевдо “Соболь” — бородань у балаклаві — активно описував деталі та мотивацію замаху.

Телевізійників не насторожило, що у “Соболя”, який би мав бути колишнім мисливцем, помітно трусилися руки, пише “Комерсант”.

Читайте також:
Ганьба в ефірі: пропагандистка Скабєєва “взяла інтерв’ю”
у загиблої студентки з Керчі

Свого часу політтехнолог Соколов вирішив, що набагато ефективніше розігрувати у ЗМІ карту не ісламських бойовиків, а українських радикалів. Йому вдалося залучити до “спектаклю” громадян України, не пояснюючи їм відведені ролі.

“Піарник зв’язався із українкою Дариною Мастикашевою, і та стала підшукувати на батьківщині відставних військових, готових на вигідних умовах попрацювати на російських будівництвах. Завербувати вдалося декількох колишніх учасників АТО”, — зазначає видання.

Це відома історія. Як повідомляла “Новинарня“, улітку 2017 року Федеральна служба безпеки Росії обманом затягнула до РФ трьох українців – колишніх атовців, аби скоїти від їхнього імені теракти в Москві та інших містах РФ.
За словами самих колишніх військових, уже в Москві їм дали інструкції відзняти нібито будівельні об’єкти для малярно-оздоблювальних робіт, серед яких була станція метро.

“Після зняття цього матеріалу ми повинні були вийти на зв’язок із невідомими нам особами. Останній вихід на зв’язок повинен був здійсниться і здійснився о 10-й годині вечора”, – розповів Юрій Бондар, який раніше служив у 20-му окремому мотопіхотному батальйоні.

“Ми зрозуміли, куди ми потрапили і хто нами керує, і вирішили звідти втекти. На наступний день ми вже перетнули кордон. Втікали на “Блаблакарі”, – додав він.

Згодом Сергій Соколов і Дарина Мастикашева були арештовані, обоє покаялися і дали слідству свідчення.

Читайте також:
Подробиці від Грицака: Росія намагалася виманити
АТОвців для постановочного теракту

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна