“Принесіть голову собаки”. У Стамбулі знайшли останки вбитого саудівського опозиціонера

 

Лідер турецької опозиційної “Партії батьківщини” Догу Перінчек заявив, що останки убитого саудівського журналіста Джамаля Хашоггі знайшли в колодязі на території генконсульства Саудівської Аравії в Стамбулі.

Про це повідомило турецьке видання Haberler.

“Співробітники турецької служби безпеки витягли деякі частини тіла Хашоггі з колодязя в саду консульства під час пошукової операції”, – розповів турецький політик.

Він припустив, що президент Реджеп Ердоган розповість про це детальніше під час свого виступу перед однопартійцями у вівторок, коли звітуватиме про хід розслідування.

Наказ убити Хашоггі через Skype віддав Сауд аль-Кахтані – радник наслідного принца Саудівської Аравії та один із ключових членів наближеного до принца кола.
Про це повідомило агентство Reuters із посиланням на джерела, близькі до саудівської розвідки та королівського двору.

Зазначається, що Аль-Кахтані протягом багатьох років був частиною внутрішнього кола наслідного принца Мохаммеда бін Салмана. До його обов’язків входило захищати королівську сім’ю, зокрема принца Мохаммеда, від нападок у соціальних мережах.

За даними ЗМІ, аль-Кахтані стоїть за створенням армії тролів, спрямованої проти критиків режиму, таких як Хашоггі.

Аль-Кахтані координував арешти сотень представників еліти Саудівської Аравії та проводив затримання прем’єр-міністра Лівану.

Аль-Кахтані був серед п’яти саудівських чиновників, звільнених королівським двором Саудівської Аравії після міжнародного резонансу, спричиненого вбивством Хашоггі.

За даними джерел, аль-Кахтані брав безпосередню участь у допиті Хашоггі й віддав наказ про його убивство, проте зробив це “віртуальнo”.

“Високопоставлене арабське джерело, що має доступ до розвідки і зв’язки з членами королівського двору Саудівської Аравії”, стверджує, що аль-Кахтані був залучений до процесу через Skype.

Коли Хашоггі доставили в кімнату в саудівському консульстві, аль-Кахтані був на зв’язку й почав ображати журналіста, на що той відповів образами у відповідь. Невдовзі радник наслідного принца наказав своїй команді розібратися з журналістом.

“Принесіть мені голову собаки”,

– цитує аль-Кахтані джерело у турецькій розвідці.

За даними джерел Reuters, запис Skype-розмови є у розпорядженні турецького президента Ердогана. Турецький глава відмовляється надавати його американцям, які є союзниками саудитів.

Як інформувала “Новинарня“, саудівський опозиційний журналіст і блогер Джамаль Хашоггі зник у консульстві у Стамбулі 2 жовтня, коли прийшов оформлювати документ про сімейний стан. Турецькі джерела стверджують, що Хашоггі був захоплений “смертельною командою” із 15 осіб, які двома літаками прибули з Аравії за кілька годин до вбивства. За висновком Туреччини, саудівські агенти убили та розчленували тіло журналіста.
Саудівська Аравія до останнього заперечувала факт смерті, але згодом визнала, що Хашоггі помер випадково, внаслідок бійки.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна