Росія влаштовує провокації на навчаннях НАТО в Арктиці, – голландський генерал

 

Російські винищувачі й кораблі намагаються влаштувати провокації на військових навчаннях Нідерландів і Великої Британії за Полярним колом. Про це заявив під час брифінгу в Роттердамі керівник операцій Корпусу морської піхоти Нідерландів, генерал Джеф Мак Мутрі, повідомляє “Укрінформ” із посиланням на “The Telegraph”.

“Керівник операцій Нідерландського корпусу морської піхоти генерал Джеф Мак Мутрі описав напруження, яке спостерігають біля Норвегії, як частину “холодної війни 3.0”, в ході якої Росія опирається на комбінацію демонстрації військової сили та застосування технологій, щоби підірвати західні уряди”, — мовиться у тексті.

За словами нідерландського генерала, щоразу, коли проходять спільні навчання, “зростає інтерес російських військово-морських кораблів”. “Наприклад, коли ми проводимо маневри в рамках нашої програми протиракетної оборони, то спостерігаємо більше російських кораблів, ніж звичайно. І вони наближаються до нас ближче, ніж у минулі десятиліття, вони чітко хочуть, щоб їх присутність була видимою”, — наголошує Мак Мутрі.

Крім того, російські бойові літаки усе ближче підлітають, “можна сказати, у провокативній манері”, до британських та нідерландських кораблів “лише для того, щоби показати свою присутність”.

Як зазначає видання, Полярне коло зараз становить все більший стратегічний інтерес для Великої Британії та Нідерландів, оскільки танення льодовиків відкрило нові судноплавні маршрути, які вже використовуються Росією та Китаєм. Наразі близько 400 британських морських піхотинців беруть участь у тренуванні з нідерландським Корпусом морської піхоти в Норвегії.

Читайте також:
Якщо Путін нападе з моря: на Азові провели масштабні навчання

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна