У комітеті Верховної Ради назвали головний законопроект про мову

 

У середу, 3 жовтня, комітет з питань культури і духовності під час засідання розглянув та затвердив правки до проекту закону “Про забезпечення функціонування української мови як державної” (№5670-д), що вносяться до першого читання.

Як повідомили “Новинарні” розробники і лобісти проекту №5670-д, на комітеті у допрацьований документ внесли вісім змін, аби вже з цими змінами прийняти у четвер за основу, а вже потім розглядати інші пропоновані поправки, за звичайною процедурою до другого читання.

Зокрема в законопроекті вирішили продублювати мовну статтю із закону про ТБ і радіо, а також “посилену” статтю 7 із закону про освіту.

Крім іншого, з проекту прибрали згадку про “мовних інспекторів”, але їх функція де-факто має залишитися.

Комітет Миколи Княжицького проголосував за такі правки одностайно.

“Законопроект №5670-д є комплексним і системним. Рішення нашого комітету таке: ми будемо голосувати його як головний для розгляду у першому читанні… Літера “д” означає “доопрацьований” і “найбільш детальний”. Він виписаний чітко і має предметом свого головування тільки державну мову — українську. Всі інші мови регулюються в інших законах. Важливо, щоби мова отримала належний статус і могла розвиватися”, — розповіла нардеп від “Самопомочі” Ірина Подоляк.

Про підтримку оголосила й українська письменниця Оксана Забужко. “Саме так: не “про мо-ви”, а “про мо-ву” — державну і одну. Українську.  Зроби це, українська державо. Вперше від 1930 року (коли було закрито державні курси української мови і тим демонстративно знято з неї короткочасний “державний захист”) — візьми і зроби. Не бійся. Бійся не зробити”, — написала вона у “Фейсбуці”.

“Законопроект №5670-д покликаний передусім захистити права тих, хто хоче говорити українською та отримувати нею інформацію та послуги. Закон не зазіхає на звичні мовні практики більшості населення, натомість забезпечує повноцінну можливість вибору мови спілкування для громадян, усуває перешкоди для переходу на українську. Дія законопроекту не поширюється на мову приватного спілкування та релігійних обрядів“, — стверджують експерти “Реанімаційного пакету реформ”.

До слова, представники 48 громадських об’єднань, ініціатив та рухів з усієї України виступили з вимогою до депутатів фракції Блоку Петра Порошенка у Верховній Раді підтримати законопроект “Про забезпечення функціонування української мови як державної” під час його розгляду на засіданні ВРУ в четвер, 4 жовтня.

Як відомо, фракція Блоку Порошенка на своєму засіданні 2 жовтня попередньо вирішила підтримувати альтернативний законопроект №5556 “Про мови в Україні”, поданий народним депутатом із БПП Ярославом Лесюком.

“Якщо законопроект не пройде, то будемо підтримувати проект Княжицького (проект закону 5670-д).  Можливо, завтра буде засідання фракції з цього приводу”, – сказав нардеп від БПП Вадим Денисенко.

Читайте також:
Рада береться вирішити “мовне питання”.
Активісти пояснили, чому проект 5670-д – найкращий

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна