Помер Шарль Азнавур. Пісні, які його уславили

 

У понеділок, 1 жовтня, у віці 94 років помер видатний французький співак, шансоньє, композитор і актор Шарль Азнавур.

Про це повідомляє агентство France Press із посиланням на представників співака.

Артист помер у своєму будинку в Провансі на півдні Франції.

Як передає “Новинарня“, на 20 жовтня 2018 року у Палаці “Україна” був анонсований концерт класика шансону Шарля Азнавура в рамках світового турне.

Шарль Азнавур (справжнє ім’я – Шанур Варенаг Азнавурян) народився 22 травня 1924 року в Парижі в сім’ї вірменських іммігрантів.

Найкращі пісні:

1945 року він написав для Едіт Піаф пісню Compagnons de la Chanson (“Друзі шансону”), що дала назву однойменному ансамблю, в якому Піаф разом з Азнавуром і П’єром Рошем виступала в турне по Америці й Канаді.
1954 року Азнавур уперше досяг успіху як соло-співак, виконавши в США свою пісню “Моє життя”.
Справжнє визнання до Азнавура-співака прийшло 1956 року після вдалих концертів у Касабланці і Парижі.
1964 року він уперше приїхав на гастролі в Радянський Союз.
1960 року після того, як вийшов на екрани фільм Франсуа Трюффо “Стріляйте в піаніста”, де Азнавур зіграв роль піаніста кабаре, його визнали також як талановитого кіноактора. Згодом він з успіхом знімався у Клода Шаброля, Клода Лелуша та ін.
У 1973 році в Лондоні пісня Азнавура “Вона” була удостоєна золотого, а потім платинового диска — нагороди, що ніколи доти не вручалася французові.

Шарль Азнавур вважав себе французом, оскільки народився і почав свою кар’єру у Франції, але він ніколи не забував про своє вірменське коріння. Музикант має чимало пісень на вірменську тематику, зокрема про геноцид вірмен.
Після руйнівного землетрусу у Вірменії 1988 року Шарль Азнавур організував фонд допомоги, а потім асоціацію “Азнавур і Вірменія”, президентом якої був. У 1989 році співак приїжджав до Вірменії, щоб підтримати постраждалих від стихійного лиха. Мільйонні тиражі диска з піснею Азнавура “Для тебе, Вірменіє” були миттєво розкуплені, виручені кошти пішли до фонду допомоги.

У грудні 2008 року президент Вірменії Серж Саргсян надав Шарлю Азнавуру і його імпресаріо Левону Саяну громадянство Вірменії та підписав наказ про призначення французького співака послом Вірменії у Швейцарії – постійним представником республіки у відділенні ООН в Женеві.

Кавалер ордену Почесного легіону (1997 року).

У шлюбі з Уллою Торселл (із 1967 року) мав шістьох дітей.

Читайте також:
У горі й радості. Історія великого кохання Селін Діон

Помер співак Джордж Майкл

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна