Керівника Держгеонадр Миколу Фощія затримали на хабарі

уточнено, оновлено

Працівники Департаменту захисту економіки Нацполіції та прокуратури Київської області затримали першого заступника голови Держгеонадр України під час одержання 3 тисяч доларів хабара.

Про це у понеділок, 3 вересня, повідомила прес-служба ДЗЕ Національної поліції.

Високопосадовець організував злочинну схему збагачення. За вирішення питань, що входять до кола його компетенції, вимагав та одержував від представників бізнесу неправомірну вигоду, зазначили в ДЗЕ.

Під час слідчих заходів виявлено, що посадовець вимагав 3 тисячі доларів хабара у суб’єкта господарювання за укладання договору на придбання права користування узагальненою геологічною інформацією та погодження відповідної заявки на реєстрацію довідки встановленої форми.

Під час затримання зловмисника у його власному автомобілі правоохоронці вилучили зазначену суму.
Наразі проводяться санкціоновані обшуки за місцем роботи та проживання високопосадовця.

Водночас прес-секретар генерального прокурора Лариса Сарган у своєму “Фейсбуці”повідомила, що правоохоронці затримали безспосередньо виконувача обов’язків голови Державної служби геології та надр України.

Вказаний посадовець, за її словами, вимагав та одержав неправомірну вигоду в сумі 3 тисяч доларів США від представника суб’єкта господарювання за сприяння в одержанні пакету документів, необхідних для здійснення робіт з видобування торфу.

За даними ТСН, затриманий – Микола Фощій.

Прокуратурою Київської області спільно зі співробітниками Департаменту захисту економіки НА та слідчого управління ГУ НП у Київській області викрито на одержанні неправомірної вигоди виконувача обов’язків голови Державної служби геології та надр України.

Вказаний посадовець вимагав та одержав неправомірну вигоду в сумі 3 000 доларів США від представника суб’єкта господарювання за сприяння в одержанні пакету документів, необхідних для здійснення робіт з видобування торфу.

На даний час тривають невідкладні слідчі дії, вирішується питання затримання особи в порядку ст. 208 КПК України та повідомлення їй про підозру, зазначила Сарган.

Кримінальне провадження розпочато за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.368 КК України (одержання неправомірної вигоди особою, яка займає відповідальне становище).
Санкція статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років, з конфіскацією майна.

Як інформує ТСН, це не перший скандал навколо Миколи Фощія.
У жовтні 2016 року на засіданні комісії Нацагентства з питань держслужби Микола Фощій сам розповідав про кримінальне провадження проти нього за несвоєчасну виплату зарплат.

Своїм заступником з економічних питань казенного підприємства “Південукргеологія”, яку тоді очолював, Фощій призначив власного сина. Як згодом дізналися журналісти, поки працівники сиділи без зарплати, син із дружиною відпочивав в екзотичних країнах.

Усе задеклароване житло держслужбовця – у Дніпропетровській області, кілька земельних ділянок у різних областях і жодного місця проживання в Києві. Хоча живе чиновник саме в столиці.

Нині прокуратура перевіряє причетність Фощія до інших корупційних схем, адже це не перше звернення про його вимоги щодо хабара, ідеться в сюжеті ТСН.

За місцем роботи і проживання чиновника нині проводять обшуки. Незабаром суд обиратиме запобіжний захід. Більше читайте тут: https://tsn.ua/groshi/kilim-zi-100-dolarovih-kupyur-u-kiyev.

Читайте також:
Невідомі захопили кабінет голови Держгеонадр, – прес-служба

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна