Суд виправдав СБУшника з Луганщини у справі про хабар прокурору за контрабанду

 

Суд виправдав начальника слідчого відділу управління Служби безпеки України в Луганській області Віталія Жалдака, якого обвинувачували в отриманні хабара.

Про це повідомляє “Судовий репортер” із посиланням на вирок Артемівського міськрайонного суду Донецької області від 27 липня.

За матеріалами справи, начальник слідчого відділу ГУ СБУ начебто запропонував неправомірну вигоду керівнику військової прокуратури Луганського гарнізону майору юстиції за прийняття вигідних йому рішень у кримінальних провадженнях відділу СБУ, процесуальне керівництво у яких здійснюється військовою прокуратурою Луганщини.

23 березня 2016 року приблизно о 7-й ранку група осіб біля контрольно-пропускного пункту “Лисичанськ”, намагались перемістити продукти харчування, меблеву фурнітуру, комп’ютерну техніку, синтетичні кабелі, електроінструменти та інше обладнання для надання послуг з інтернет-провайдингу на тимчасово непідконтрольну територію в Луганськ. Злочин не було закінчено і викрито працівниками СБУ.

31 березня 2016 року близько 11.00 слідчий Жалдак прибув у службовий кабінет військового прокурора Луганського гарнізону для обговорення стану розслідування. Співробітник СБУ повідомив, що планує закінчити розслідування і скерувати до суду два обвинувальні акти з угодами про визнання винуватості і узгодженими покараннями у вигляді штрафу. Слідчий начебто запропонував прокурору 50 тис. грн. хабара, власноручного написавши на аркуші паперу суми “50 000”, за те, що не змінюватиме групу прокурорів, не буде притягувати до кримінальної відповідальності і не повідомлятиме про підозру ще одному фігуранту в порушенні порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію .

Як стверджує прокурор, від пропозиції хабара він відмовився, але слідчий йому сказав ще раз подумати. Після цього він поінформував про інцидент своє керівництво, було внесено дані до ЄРДР.

1 квітня 2016 року слідчий начебто приніс прокуророві 50 тис. грн і був затриманий.

25 листопада 2016 року третього фігуранта, за якого начебто домовлявся Жалдак, таки вирішили притягнути до кримінальної відповідальності. Але на той час вже не було відоме його місцезнаходження, і його оголосили в розшук.

Обвинувачений вину не визнав. Говорив, що приніс пакет, який йому дала невідома особа, казав, що в пакеті мали бути документи, а не хабар.

Суд у липні 2018 року констатував, нібито обвинувачення не надало жодного доказу, що гроші були саме за неповідомлення про підозру конкретному громадянину. Відтак суд розцінив ці дані як припущення слідства та сторони обвинувачення, які не дозволяють встановити наявність чи відсудність фактів, що підлягають доказування і  не можуть бути покладені в основу обвинувального вироку.

Слідчого виправдали за недоведенністю вчинення злочину.

Суд ухвалив повернути 50 тис. грн. тому, хто доведе, що є їхнім власником.

На вирок може бути подана апеляція.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна