МЗС України та США зробили заяви з приводу “зливу” досьє членів місії ОБСЄ росіянам

 

Міністерство закордонних справ України висловило стурбованість з приводу повідомлень про “злив” Федеральній службі безпеки РФ секретних даних щодо співробітників Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.
Про це йдеться в коментарі МЗС України, оприлюдненому 19 липня.

“МЗС України зі стурбованістю сприйняло повідомлення про загрозу безпеці членів Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ в Україні внаслідок ймовірного втручання спецслужб Російської Федерації у роботу СММ, що спрямоване на дискредитацію спостережної діяльності СММ відповідно до її мандату”, – йдеться в заяві.

У зв’язку з цим дипломатичне відомство України звернулося до СММ ОБСЄ з проханням “поінформувати про заходи, що будуть вжиті для недопущення повторення подібних випадків у майбутньому”.

“Українська сторона засуджує будь-які дії, що негативно впливають на безпеку спостерігачів СММ, зокрема погрози на їхню адресу, обмеження свободи пересування або викрадення службової чи приватного характеру інформації”, – йдеться в коментарі.

Сполучені Штати Америки також стурбовані повідомленнями про ймовірне втручання спецслужб Росії у роботу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні.
Про це заявив тимчасовий повірений у справах США при ОБСЄ Гаррі Каміан, передає “Радіо Свобода“.

“Сполучені Штати поділяють вашу стурбованість останніми повідомленнями в пресі про те, що російська розвідка отримала важливу інформацію про вашу місію. Ми закликаємо вас повністю розслідувати такі твердження та вживати всіх необхідних заходів для захисту місії від будь-яких зовнішніх спроб поставити під сумнів її об’єктивність”, – заявив Каміан.

Як повідомляла “Новинарня“, 17 липня німецький громадський канал ARD у програмі Fakt оприлюднив результати журналістського розслідування, в якому ідеться про те, що співробітник СММ ОБСЄ в Україні нібито злив ФСБ Росії секретні дані про місію та її працівників, а також, що ФСБ стежила за співробітниками місії.
Зазначається, що російська спецслужба отримала інформацію про особисті дані представників місії, зокрема про сімейний стан або здоров’я, особисті звички та вподобання, в тому числі деталі про жінок, які їм подобаються, про схильність до алкоголю та про фінансовий стан тощо.

У місії ОБСЄ підтвердили, що їм відомо про репортаж програми “Факт” ARD та наголосили, що мають намір ретельно вивчити всі заяви у відповідності до встановлених процедур.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна