Після випадку з “Нафтогазом” уряд заборонив “фантастичні бонуси” менеджерам держкомпаній

 

 

Кабінет Міністрів заборонив виплати бонусів і винагород менеджерам державних компаній.
Відповідне рішення на засіданні уряду в середу, 18 липня, представив прем’єр Володимир Гройсман. Він наголосив, що зарплати менеджерів мають бути достойними, але “жадібність і фантастичні цифри бонусів” підтримувати не можна, інформує прес-служба Кабміну.

“Треба розуміти, що власником держкомпаній є український народ”, – заявив Гройсман, додавши, що “служити державі – це виклик, і тут важливо захищати Батьківщину”.

“В цьому питанні (неадекватних премій у держкомпаніях – “Н”) треба поставити крапку. Я поважаю незалежність корпоративного управління і наглядових рад, але пропоную сприймати реальність”, – додав прем’єр-міністр.

Відтак за рішенням уряду доповнюється постанова Кабінету Міністрів України від 19 травня 1999 р. № 859 “Про умови і розміри оплати праці керівників підприємств, заснованих на державній, комунальній власності, та об’єднань державних підприємств” пунктом такого змісту: “Забороняється у разі незатвердження (непогодження) в установленому законодавством порядку річного фінансового плану виплата винагороди (премії) керівникам, заступникам керівників підприємств”.

Приводом для заяв Гройсмана стало травневе рішення правління НАК “Нафтогаз України” виплатити членам правління компанії 45,6 млн. доларів премії за виграш суду в “Газпрому” щодо транзиту газу. Ця сума становить 1% від 4,56 млрд. доларів – виграшу в російської компанії.
Премія “Нафтогазу” викликала негативний резонанс у суспільстві, адже судова тяганина триває на апеляційних рівнях, Україна грошей “Газпрому” не отримала.

Як інформувала “Новинарня“, у серпні 2017 року, подібні обмеження уряд встановлював після скандалу з виплатами премій посадовцям Мін’юсту.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна