Скандал на “Коронації слова”: екс-спікеру Морозу дали премію, але пригадали його любов до Росії. ВІДЕО

 уточнено

Одним з лауреатів, яких нагороджували в рамках літературного конкурсу “Коронація слова” 2018 року, несподівано для багатьох став колишній голова Верховної Ради, екс-лідер Соціалістичної партії України Олександр Мороз.

Як інформує “Новинарня“, церемонія відбулася в четвер, 7 червня.

Екс-голову ВР відзначили за сукупні тиражі його поетичних збірок та інших книжок.

“Мороз отримав премію “Золотий письменник” – Логуші її присуджують за наклад книжок понад 100 тисяч і вручають під час церемонії нагородження лауреатів [“Коронація слова”]”, – розповіла “Новинарні” видавець та редактор Світлана Скляр, яка раніше була членом журі конкурсу.

“І от її (премію) отримує Олександр Мороз і ще кілька ну дуже радянських письменників. Я знала, що він поет, але про продажі понад 100 тисяч примірників дізналася вчора”, – написала Скляр у “Фейсбуці”.

Проте під час церемонії нагородження не обійшлося без скандалу. Олександр Мороз, дякуючи за визнання, водночас поскаржився на те, що держава не дбає про розиток культури.

У відповідь виступив засновник конкурсу, бізнесмен і благодійник Юрій Логуш. Він емоційно нагадав Морозу, що той сам тривалий час був при владі, тому стан справ у державі, зокрема в культурі – це і його провина теж.
Крім того, Логуш розкритикував Мороза за проросійську політику його Соцпартії, додавши, що агресія Росії – це й вина самого екс-спікера.

“Ви заслужений поет, ваше слово чудове. Але ви політику торкнули… Я вам скажу, що ваша політика – соціалістів, комуністів – довела до того, що  сьогодні Україна під великою загрозою”, – зазначив Юрій Логуш.

Під кінець промови, перейшовши майже на крик, Логуш почав вимагати в Мороза визнати, що той був неправий, коли називав Росію “братами”.

Виступ Логуша завершився оплесками. Мороз каятися не став, сказав, що він “гріха перед Україною ніякого немає”, натомість вдався до антисемітського самоцитування.

Екс-спікер процитував власну поему “Безсоння”: “Загадку люди всюди ставлять. Спробуй відповідь знайди: чому євреї світом правлять, а в нас однісінькі жиди?”

У коментарі “Громадському радіо” він зазначив, що відмовиться від відзнаки, бо не вважає, “що це престижно, достойно”.

За його словами, провина за збройний конфлікт на сході Україні лежить на попередній і нинішній владах.

“Війну на Донбасі, кровопролиття можна було не допустити, і тій владі, і нинішній владі. Ніхто не хотів. Так було задумано: одним – показати, що така кузькіна мать ця влада, а другим, виконуючи вказівки Держдепу, щоб зробити з конфлікту між Росією і Україною і показуючи на цей конфлікт, вирішити свої економічні питання”, — заявив Мороз.

Також він наголосив, що не вважає згадку про жидів антисемітизмом.

“Мова йде про те, що є українці — є хохли, є росіяни — є москалі, є євреї — є жиди. Хто вони самі, вони не знають. Мене в антисемітизмі ніхто ніколи не міг би звинуватити, тим паче що у мене багато друзів-євреїв і тут, і за кордоном. Дії єврея і жида по суті різні. Це не є образою для етносу, це характеристика дій, які ми сьогодні спостерігаємо у керівництві державою — і те, що називають реформами, які по суті є  псевдореформами і порушенням Конституції, наміри щодо продажу землі, децентралізацію, яка є фейком, а насправді є централізацією влади”, — прокоментував Мороз на “Громадському”.

“На жаль, погано розчув Морозові виправдання. Здається, там було щось про любов до України, її мови, Тараса Шевченка. Я того не чув не лише через слабку озвучку. Я згадував дії Олександра Мороза по боротьбі з українською незалежністю, нав’язування автономії Кримської області, блокуванню державного статусу української мови і мавпуванню усього російського. Згадувалися його нещадні дискусії з Вячеславом Чорноволом навколо, здавалося б, очевидних для суверенної держави речей, які нам, рухівцям, доводилося буквально вигризати. А в цей час Мороз і “морозята” кепкували з нас, висміювали у своїх засобах масової інформації, лякали нами “східняків”.
Дякую безстрашному і принциповому Юрію Логушу!” – написав у “Фейсбуці” інший лауреат конкурсу Андрій Ніцой.

Читайте також:
Конкурс “Кальміюс” для молодих україномовних авторів Сходу:
із Донецька теж слали романи

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна