Макрон в гостях у Путіна: говорили про Україну

 

Президент Франції Еммануель Макрон заявив про необхідність роботи «нормандського формату» щодо України задля досягнення «нових компромісів» і «прогресу» в питанні Донбасу.
Як передає УНІАН, про це він сказав на прес-конференції з президентом РФ Володимиром Путіним у Санкт-Петербурзі в четвер, 24 травня.

«Що стосується України, основою є Мінські угоди. Нормандський формат дуже корисний, ми його можемо проводити на рівні глав держав і на рівні урядів, коли досягаються певні результати, які готуються технічними командами, міністрами», – сказав Макрон.

«І за цим стоїть виклик. Ми повинні будемо зробити це в найближчі тижні. Нам потрібно буде працювати, щоб досягти нових компромісів, щоб досягти прогресу по Донбасу», – підкреслив він.

У свою чергу, Путін зазначив, що Росія готова підтримувати зустрічі в «нормандському форматі».

«Іншого інструменту, крім переговорів в Мінську і “нормандського формату”, у нас немає, Росія готова його підтримувати, ми готові зустрічатися на всіх рівнях, але зрозуміло кожна з цих зустрічей повинна бути добре підготовлена і повинна чимось позитивним закінчуватися», – сказав Путін.

За його словами, «діалог краще, ніж конфронтація». Але процес врегулювання йде дуже повільно, тому що влада в Україн нібито «не прагне до врегулювання – там розгортається вже нова внутрішньополітична ситуація, пов’язана з підготовкою до виборів президента і парламенту».

Зазначається, що Еммануель Макрон перед початком переговорів звернувся до президента Росії на «ти» і запропонував «знайти рішення» щодо України.
Макрон сказав: «Спасибі, дорогий президент, дорогий Володимире! Дякую також тобі і твоїй делегації за те, що ви нас вирішили прийняти тут, у Санкт-Петербурзі».

Він нагадав, що вже рік пройшов після початку інтенсивного обміну «на нашому рівні» між Францією і Росією у Версалі.
«Пройшов рік, і я вирішив восени минулого року прийняти твою пропозицію приїхати сюди, до Санкт-Петербурга, сьогодні я цьому дуже радий», – додав він.

«Поза наших двосторонніх відносин, думаю, сьогодні настав такий момент, коли ми, дві країни, у яких особливий статус, оскільки ми є постійними членами Ради Безпеки ООН, оскільки у нас дуже міцні, глибокі історичні зв’язки, у нас дуже міцні зв’язки у сфері міжнародної політики, вважаю, що завдяки цьому ми можемо знайти рішення і працювати спільно в усіх напрямках, чи то Україна, Близький Схід, Іран, Сирія, чи те, як ми уявляємо собі, багатосторонній підхід до міжнародної політики», – сказав Макрон.

Читайте також:
Меркель та Путін поговорили про Україну

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна