Україна готує шостий позов проти Росії до Європейського суду з прав людини

 

Україна подала 5 позовів проти Росії у зв’язку з анексією нею Криму та конфліктом на Донбасі: дві справи стосуються порушення прав людини в Криму, дві справи – порушення прав людини на Донбасі, одна справа – вивозу дітей з окупованих територій до Росії.
На даний момент триває робота над шостим позовом, який стосується українських політв’язнів.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства юстиції, цитуючи заступника міністра – Уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини Івана Ліщину.

Також посадовець повідомив, що в ЄСПЛ перебуває близько 100 індивідуальних позовів від громадян щодо подій на Донбасі. За двома з них – справи “Хлєбік проти України” та “Цезар та інші проти України” – вже винесено позитивне для України рішення.
Суд визнав, що Україна не контролює цю територію і це створює об’єктивні перешкоди для національних органів України.

“Це важливо, тому що означає, що ми не несемо відповідальності за всі події на Донбасі”, – зазначив Іван Ліщина.

Коментуючи заборгованість України за рішеннями ЄСПЛ, заступник міністра юстиції заявив, що такої заборгованості немає: “Розмови про наявність заборгованості за рішеннями ЄСПЛ виникли через неузгодженість підходів відстеження виплат за рішеннями ЄСПЛ між Міністерством юстиції та секретаріатом Комітету міністрів Ради Європи.

У звіті за 2016 року Комітет міністрів написав, що Україна не представила доказів сплати за рішеннями ЄСПЛ. Інформація була надана, вона ще в роботі відділу Департаменту виконання рішень Ради Європи.

За словами Івана Ліщини, наразі весь процес отримання виплати за рішеннями ЄСПЛ відбувається автоматично, збоїв не буває.

Читайте також:
Україна втратила першість за числом позовів в ЄСПЛ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна