На виборах в Угорщині правляча партія Орбана здобула конституційну більшість

 

Правляча угорська партія “Фідес” здобула безумовну перемогу у виборах до парламенту за мажоритарними округами і контролюватиме 2/3 голосів у Національній асамблеї

Про це свідчать результати підрахунку голосів на виборах в Угорщині, що відбулися в неділю, 8 квітня.

199 депутатів угорського парламенту обираються за змішаної системою: 93 – за партійними списками, решта – за мажоритарною системою у 106 виборчих округах.
Правоцентристська консервативна націоналістична партія “Фідес” і блоці з християнськими демократами KDNP набрала 45% за пропорційною системою, а загалом – 133 мандати.
За мажоритарною системою кандидати від “Фідес” виграли 91 округ (при цьому в Будапешті – лише 6 із 18).

 

Результати голосування в округах, графіка Magyar Nemetz

Праворадикали з партії “Йоббік” здобули 20% голосів і 23 мандати, соціалісти з MSZP – 30 мандатів, центристи з LMP (“Інщі політики бувають”) – 5% і 5 місць, “Демократична коаліція” – 4 мандати.

Прем’єр-міністр Віктор Орбан ще вночі оголосив про свою перемогу на виборах.

Орбан з’явився у штабі правлячої партії незадовго до опівночі за місцевим часом. “Ми перемогли! Угорщина отримала велику перемогу”, – заявив він.

Він зауважив, що “тепер мудро поводитися скромно”, подякував тим, хто віддав голоси за партію “Фідес”, та окремо виділив закордонних угорців, “які допомогли захистити батьківщину”.
Як відомо, представники угорської громади за кордоном голосували переважно за партію влади, без їх підтримки “Фідес” не отримав би конституційну більшість.

Окремо Орбан подякував владі Польщі за публічну підтримку перед виборами.

Вибори в Угорщині відбулися за високої явки – понад 68%, через що на деяких дільницях голосування тривало кілька годин після їх запланованого закриття.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна