“Ознаки розкрадання”? На Житомирщині у приватників виявили 200 одиниць військової техніки – але давно списаної

оновлено (заява ГПУ)

Нацполіція Житомирської області в ході розслідування обставин пошкодження магістрального нафтопроводу виявила ознаки розкрадання військової та іншої спеціальної техніки і транспортних засобів.
Водночас, за словами представників Міноборони, йдеться про техніку, офіційно списану і продану приватним особам ще 2008 року.

Упродовж двох тижнів було проведено низку обшуків у Новоград-Волинському районі та вилучено майже 200 об’єктів спецтехніки, підготовлених до продажу, повідомила вранці 27 березня прес-служба ГУ НП Житомирщини.

Серед виявленої техніки – БТРи, БМП, ЗіЛи, “Урали”, ГАЗи, кунги, причепи, автоцистерни, автовишки, тягачі з лебідками та інша техніка, зокрема для транспортування людей по суходолу й на воді. Також вилучено значну кількість запчастин до неї, акумуляторні батареї, шини та інше.

“На даний час встановлюється приналежність вищезазначеної техніки, у тому числі чи перебуває вона на відповідному обліку у військових частинах.
Водночас  з’ясувалось, що в інтернет-мережі на відповідних ресурсах  фізичною особою розміщено оголошення про продаж вказаної техніки”, – заявили в поліції.

Обшуки відбувалися під процесуальним керівництвом військової прокуратури Житомирського гарнізону.

“Санкціоновані обшуки були проведені за кількома адресами, де зберігались  транспортні засоби. Окрім, власне, самої техніки, нами також вилучено і документи про її походження. Нині  вказана в них інформація перевіряється”, – прокоментував начальник ГУ НП Житомирщини В’ячеслав Печененко.

Обставини розслідуються в рамках розпочатого за ч. 3 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

При цьому радник президента, помічник міністра оборони Юрій Бірюков звинуватив у брехні ті засоби масової інформації, які написали про знайдену “крадену” техніку.

Він пояснив, що було рішення уряду Юлії Тимошенко від 2008 року, в якому “є вся ця техніка”.
“Де ще є літаки МіГ-29 другої категорії зберігання (тобто – в практично ідеальному стані), (…) танки і паливозаправники. Де літак оцінено у півтора мільйона гривень, а ПЗРК “Стріла” в 65 767 гривень. Це все секретно і нікому невідомо? Та гаразд, ось же список: http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/1092-2008-р/page“, – вказав Бірюков.

Він зазначив, що що цивільні продажі списаної техніки – це поширене законне явище.

“І ні, ну от не можна її забрати назад ЛЕГАЛЬНО. Рішення КМУ, наказ МО, аукціон, продали – право власності”, – констатував помічник міністра.

Він зазначив у коментарі, що поліція прислала в Генштаб ЗСУ запит із номерами виявлених агрегатів та отримала відповідь учора (26 березня).

Виходить, прес-служба ГУ НП Житомирщини видала прес-реліз із підозрою в розкраданні вже після того, як отримала відповідь від ГШ Збройних сил щодо походження і статусу техніки.

Водночас Бірюков критикує насамперед ЗМІ.

“Спочатку Нацполіція викладає абсолютно коректну інформацію, де в заголовку немає ЖОДНОГО СЛОВА про те, що техніка крадена… А ось “наші” доблесні ЗМІ, від “Вістей” і “Звєзди” (російський пропагандистський канал – “Н”) до “Гордона” і “112-го” – відразу ж винесли вирок і приписали слово “крадена”, – обурився Бірюков, який у попередні два дні писав у ФБ резонансні пости з обвинуваченнями “зрадофілів” як “ворогів”.

Бірюков викладав скрін-шот повідомлення прес-служби поліції від 27 березня, в якому написано, що правоохоронці “вийшли на схему розкрадання спеціальної техніки та транспортних засобів”.

Згодом поліція підкоригувала прес-реліз, помінявши фразу на “виявили ознаки розкрадання…”

За словами Бірюкова, величезна кількість військової техніки опинилася у приватних руках, оскільки ще в 2008 році уряд Юлії Тимошенко влаштував великий розпродаж цих об’єктів.

ОНОВЛЕНО. Свою заяву з цього приводу зробила також прокуратура.

Прес-секретар Генпрокуратури Андрій Лисенко написав у “Фейсбуці”, що “для роз’яснення ситуації” відбувся брифінг для ЗМІ за участю військового прокурора Центрального регіону України радника юстиції 3-го класу Григорія Рябенка.

Згідно із заявою прокуратури, насправді техніка, про яку йдеться, не є бойовою і взагалі не є військовою.

Серед вказаної техніки 196 одиниць демілітаризованої, з яких 93 – автомобілі та тягачі, 98 – причепи, кунги та цистерни, 4 одиниці БТР та 1 – БРДМ.
На вилучену техніку в ході досудового розслідування судом накладено арешт.

“Передчасно оприлюднене ЗМІ твердження, що ця техніка є військовою, не відповідає дійсності”, – написав Лисенко.

За його словами, в рамках розслідування кримінального провадження щодо крадіжки нафтопродуктів із нафтопроводу «Дружба» було виявлено цистерни. У ході проведення санкціонованих обшуків виявлено 196 одиниць техніки, які мають явно військове походження. З огляду на це Слідчим управлінням Національної поліції в Житомирській області було розпочато кримінальне провадження за ознаками злочинів, передбачених ч.3 ст.191 Кримінального кодексу України.

Наразі слідство перебуває на початковій стадії. На 17 одиниць техніки вже здобуто документи, договори, які підтверджують законність їх відчуження через уповноважені державні підприємства упродовж 2013-2016 років. Ця техніка реалізовувалася як надлишкове майно, і цим займалися уповноважені підприємства.

Реалізація надлишкової чи такої, що вислужила терміни експлуатації, транспортної техніки із ЗСУ чи інших військових формувань передбачена чинним законодавством, оскільки реалізується техніка, яку економічно невигідно відновлювати.
Порядок її реалізації визначений Законом України “Про правовий режим майна у Збройних Силах України” та Постановою Кабінету Міністрів України № 1919 від 28.12.2000 року “Про порядок відчуження та реалізації військового майна Збройних Сил”. Перелік такого майна оприлюднено на сайті МОУ.

Військовий прокурор Центрального регіону України зазначив, що в ході огляду окремих одиниць вилученої техніки встановлено ознаки знищення номерів вузлів та агрегатів, у зв’язку із чим для їх відновлення та ідентифікації призначено криміналістичну експертизу.

Проведеними оглядами встановлено, що близько 30% техніки, а саме – 72 одиниці, реалізовувалися Управлінням обліку надлишкового військового майна ЗСУ комерційним структурам через уповноважене державне підприємство.

Наразі тривають слідчі дії, направлені на отримання документів, які мають підтвердити походження цієї техніки.

“У власника вказаної техніки, яким є приватний підприємець, вже вилучено договори, довіреності та інші документи щодо купівлі-продажу, з яких можна зробити висновок, що придбання відбувалося упродовж останніх 6-8 років. Як вважає слідство, на даний час немає підстав для затримання власника”, – заявили в прокуратурі.

Інформації про те, що окремі одиниці техніки завезені із зони АТО, також немає.

Розслідування даного кримінального провадження здійснюється слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Житомирській області, процесуальне керівництво – військовою прокуратурою Житомирського гарнізону Центрального регіону України.

Наразі перевіряється обґрунтованість списання техніки, визначення її оціночної вартості та дотримання порядку її реалізації.

“Якщо буде доведено, що вона придбана у незаконний спосіб, її може бути конфісковано у дохід держави”, – заявив речник прокуратури.

 
 
 
Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна