Під посольством України у Варшаві палили Бандеру і Шухевича. Дипломати відреагували

 

Польські націоналістичні організації у понеділок, 19 березня, провели під посольством України у Варшаві акцію, на якій спалили портрети Степана Бандери та Романа Шухевича.

Як повідомляє “Європейська правда”, подію у своєму “Фейсбуці” описав один із її учасників польський депутат Роберт Вінніцький від ультранаціоналістичної партії “Рух народовий” (“Національний рух”), яка представлена у польському Сеймі лише одним депутатом.

За його словами, націоналістична акція стала прямою відповіддю на марш націоналістів у Львові два тижні тому. Крім “Руху народового” до неї долучилися представники націоналістичних організацій “Національно-радикальний табір” і “Всепольська молодь”.
Вінніцький називає марш у Львові “неонацистським” та стверджує, що він був проведений у честь “відповідального за геноцид на Волині” Романа Шухевича.

Під час акції у Варшаві лунали гасла “Бандерівці – убивці”, “Шухевич – злочинець” і “Сором за Україну”.
Маніфестанти закликали уряд Польщі “кардинально змінити свою політику стосовно Києва”.

Як відомо, 4 березня праворадикали провели у Львові смолоскипний марш під гаслом “Львів – не для польських панів”. Учасники акції, приуроченої до дня загибелі головнокомандувача УПА Романа Шухевича (5 березня), заявили, що хотіли показати, що “Львів є бандерівський”. Вони також критикували польський закон про Інститут національної пам’яті, що забороняє бандерівську ідеологію.

Посольство України в Польщі видало заяву, в якій засудило акцію польських націоналістичних організацій 19 березня, які виголошували “антиукраїнську пропаганду”.

“Свідомо чи несвідомо, але своїми діями і висловлюваннями вони розпалюють нетерпимість, діють в інтересах Кремля, в імперській політиці якого, немає місця для існування ні вільної України, ні вільної Польщі і демократичної Європи”, – підкреслило українське посольство.

Повідомляється, що до української амбасади прийшли також поляки, які висловили солідарність з Україною і українським народом під гаслом “За гідність вашу і нашу”.

Дипломати подякували тим, “хто знаходить у собі силу і мужність гідно стати на захист українсько-польського братерства і стратегічного партнерства проти популізму, маніпуляцій та штучно розпалюваного антагонізму між нашими народами”.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна