Порошенко в Кувейті: угода про військову співпрацю і візова лібералізація

 

Президент Петро Порошенко у неділю, 18 березня, в ході державного візиту до Кувейту провів переговори з еміром Держави Кувейт шейхом Сабахом Аль-Ахмадом Аль-Джабером Ас-Сабахом, в ході яких було досягнуто домовленості щодо спрощення візового режиму між країнами на основі взаємності.

Також за результатами переговорів глав держав підписано низку двосторонніх документів, зокрема міжурядову угоду про співробітництво у військовій та інших сферах.

Як повідомили у прес-службі глави Української держави, під час зустрічі лідерів України та Катару було обговорено можливості більш тісної співпраці двох країн в рамках міжнародних організацій та підтримки Кувейтом зовнішньополітичних ініціатив України. Йшлося також про перспективи взаємодії в рамках непостійного членства Кувейту в Раді Безпеки ООН у 2018–2019 роках, зокрема щодо питання миротворчої місії ООН на окупованій частині Донбасу, та членства України в Раді з прав людини ООН у 2018–2020 роках.

За словами Порошенка, сьогодні в ході його візиту до Кувейту відбулась зустріч ще й зі спікером парламенту Швеції.
“І два члени Ради Безпеки ООН (Кувейт і Швеція) чітко наголосили на тому, що вони будуть твердо підтримувати ініціативу України… щодо прийняття рішень і надання мандату миротворців для відновлення миру та спокою на Донбасі і першого безпекового пакету для відновлення суверенітету і територіальної цілісності”, – повідомив Петро Порошенко.

Зазначається, що Україна і Кувейт погодилися з необхідністю вживати подальших скоординованих заходів з метою нарощування обсягів двостороннього товарообігу.

“Також було досягнуто домовленість щодо спрощення візового режиму на основі взаємності та включення України до переліку держав, громадянам яких візи оформлюються в міжнародному аеропорту Кувейту або в електронному вигляді.

Такий крок має сприяти активізації контактів ділових кіл та відкрити додаткові можливості для національних туристичних галузей”, – йдеться в повідомленні.

Угода про співробітництво у військовій та інших сферах “створить правові рамки для здійснення співробітництва між державами у оборонній сфері, зокрема за напрямами співпраці в галузі оборонної промисловості та логістики, військової освіти та підготовки персоналу”.

Сторони також домовились про взаємний обмін розвідувальною та іншою спеціалізованою інформацією, співпрацю між оборонно-промисловими комплексами держав, постачання озброєння, військової техніки та іншої продукції військового призначення, обслуговування, ремонт та модернізацію військової техніки та обладнання. Крім того, документом створюються правові рамки у питаннях розробки та реалізації у разі необхідності відповідних програм, проведення спільних наукових досліджень, спільного виробництва та продажу оборонного обладнання шляхом використання технологій, інформує прес-служба АП.

Також було підписано Меморандум про взаєморозуміння між Урядом України та Урядом Держави Кувейт про співробітництво у молодіжній сфері, сфері фізичної культури і спорту.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна