Гостинний двір повернули державі

 

Київський апеляційний господарський суд підтримав позицію прокуратури Києва і повернув державі будівлю “Гостинного двору”, що розташована на Контрактовій площі у Києві.

Як передає”Новинарня” про це повідомляє генеральний прокурор України Юрій Луценко.

«Після тривалих судових процесів сьогодні Апеляційний суд скасував рішення суду першої інстанції та прийняв нове, яким розірвав договір оренди та зобов’язав приватну структуру повернути державі будівлю «Гостиного двору», – написав він у Facebook.

Генпрокурор нагадав, що з 1994 року будівля Гостинного двору площею 9 433 кв.м. перебувала в оренді приватної структури – ПАТ «Спеціальне науково-реставраційне проектне будівельно-виробниче підприємство «Укрреставрація».

“За умовами договору орендар взяв на себе повну відповідальність за збереження пам’ятки архітектури та утримання будівлі в належному санітарному, протипожежному і технічному стані. Проте неодноразово встановлювались факти істотного порушення орендарем умов договору, зокрема, погіршення стану об’єкту оренди, чим створено загрозу руйнації пам’ятки архітектури «Гостинний двір»”, – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, Гостиний двір – торговельний комплекс на Контрактовій площі у Києві, збудований у 1809 році. Конфлікт навколо нього розпочався ще 2012 року, коли Київрада надала компанії Украреставрація право на проведення будівельних робіт на території будівлі. Після цього громадські активісти почали кампанію за повернення Гостинного двору у власність міста.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.