Narcos російського православ’я в Аргентині. Подробиці дипскандалу з 400 кг кокаїну

 

У кримінальній справі про спробу відправити з Аргентини до Росії дипломатичною поштою майже 400 кілограмів кокаїну серед затриманих фігурують “Російські православні меценати в Латинській Америці” – президент і віце-президент фонду MORAL (Mecenas Ortodoxos Rusos en Latinoamérica).

Це Олександр Чикало та Іван Близнюк, які згадуються на сайті російського почесного консульства в Мар-дель-Плата як президент і віце-президент фонду MORAL.

Назва фонду зустрічається в повідомленнях про заходи у зв’язку з 10-річчям закладки в Мар-дель-Плата православного храму в 2016 році.

На сайті “Російська православна церква в Південній Америці” Близнюк названий людиною, яка “надавала і надає фінансову підтримку парафії”.

За даними видання Clarin, син російських емігрантів Іван Близнюк є співробітником поліції Буенос-Айреса і був причетний до здійснення охорони посольства Росії.

Як пише Clarin, саме він відповідав за транспортування валіз із наркотиками в Росію і, зокрема, намагався організувати для цих цілей поїздку в Аргентину 60 російських кадетів.

Доставити валізи в аеропорт повинен був Олександр Чикало, якого Clarin називає механіком.

Аргентинці Близнюк і Чикало були затримані 21 лютого ц. р.

Раніше, в грудні 2017-го, в цій самій справі в Росії затримали колишнього співробітника посольства РФ в Аргентині Алі Аб’янова, а також його спільників Володимира Калмикова та Іштіміра Хуздамова.

Крім того, Росія оголосила в розшук пана К. – за даними Clarin, це 50-річний російський бізнесмен Андрій Ковальчук, який живе в Берліні.

Аргентинське видання La Nation опублікувало кілька фотографій “сеньйора К” із заретушованим обличчям, зроблених, як видно, під час оперативного спостереження за ним.

Ковальчук нібито займається продажем дорогих продуктів, в тому числі алкоголю, ікри й кави. За непідтвердженими даними, йому вже двічі вдавалося здійснити поставки кокаїну до Росії з Уругваю.

Про кримінальну справу щодо міжнародної торгівлі наркотиками, в якій фігурують російські дипломати, стало відомо 22 лютого.
Розслідування почалося ще в грудні 2016 року, коли посол Росії в Аргентині Віктор Коронеллі повідомив поліцейським, що на території школи при посольстві виявили 12 підозрілих сумок, помічених як такі, що відправляються дипломатичною поштою.

Деталі подальшої операції розповіла на прес-конференції міністр безпеки Аргентини Патрісія Буллріч.
Коронеллі надав аргентинським агентам ключ від задніх дверей школи, щоб ті змогли перевірити вміст сумок. У них було виявлено 389 кілограмів кокаїну (імовірно, з Колумбії). Його вартість в Росії могла досягати приблизно 50 мільйонів євро.

Упаковки з наркотиком були протягом години замінені на пакети з борошном, а в самі сумки встановили GPS-приймачі, щоб відстежити, кому призначалася поставка.

У грудні 2017 року борошно під виглядом кокаїну було доставлене ​​в Росію дипломатичною поштою.

Вантаж, як повідомила представник МЗС РФ Марія Захарова, “належав Алі Аб’янову – співробітнику технічного складу дипустанови, який закінчив на той час відрядження за строковим трудовим договором”.
За словами Захарової, мови про відправку кокаїну дипломатичною поштою нібито не йшло.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна