Уряд підвищив пенсії військовим. У два етапи



 
На засіданні в середу, 21 лютого, Кабінет Міністрів України ухвалив постанову “Про перерахунок пенсій особам, які звільнені з військової служби, та деяким іншим категоріям осіб”.
Про це “Новинарні” повідомили в прес-службі Мінсоцполітики.

Підвищення “військових” пенсій буде проведено з 1 січня 2018 року.

Представляючи проект постанови, міністр соціальної політики Андрій Рева заявив, що рішення розроблено за наслідками спільних нарад з керівництвом силових відомств, з урахуванням пропозицій, які були висловлені під час таких заходів.

“Дійсно, повне вирішення проблеми пенсійного забезпечення військовослужбовців та представників інших силових органів можливе лише з прийняттям нового закону. Але люди не повинні бути заручниками наших внутрішніх узгоджувальних процедур.
Проект постанови передбачає, з урахуванням фінансових можливостей держави, поетапне підвищення пенсій представникам силових органів, починаючи з 1 січня 2018 року. На першому етапі таке підвищення складе в середньому не менше 1500 гривень. По закінченню першого етапу ця цифра може подвоїтись, тобто з 1 січня 2020 року пенсійне забезпечення силовиків зросте майже в два рази”, – заявив міністр Рева.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман під час засідання уряду зазначив, що рішення не потребує внесення змін у діюче законодавство і воно буде в силі до напрацювання та ухвалення відповідного законопроекту, який уже обговорюється на різних майданчиках.

“Ми розпочали дискусію про пенсії військовослужбовцям восени [2017 року]. Це надзвичайно важливий закон, який встановлює справедливість щодо військових.
Я обіцяв з 1 січня підвищити пенсії, і я пам’ятаю про це. Але дискусії щодо проекту закону тривають. І вони можуть тривати місяць і два”, – цитує Гройсмана Урядовий портал.

“Я пам’ятаю, що обіцяв. Тож сьогодні ми приймаємо рішення про підвищення пенсій для військовослужбовців – у середньому на 1,5 тис. грн. Нарахування розпочнуться з сьогоднішнього дня“, – додав глава уряду.

За його словами, рішення було напрацьоване спільно фахівцями Мінекономрозвитку, Мінсоцполітики, Мінфіну.

Віце-прем’єр-міністр – міністр економічного розвитку України Степан Кубів уточнив, що підвищення пенсій працівникам силових органів триватиме в кілька етапів.
Перший – з 1 січня 2018 року, не менш ніж на 1,5 тис. грн. Другий – з 1 січня 2020 року, тоді пенсійне забезпечення збільшиться майже вдвічі.

“Також ми врахували вимоги закону “Про пенсійне забезпечення військовослужбовців інших категорій осіб” у частині перерахунку пенсій колишнім працівникам МВС відповідно до вимог закону “Про національну поліцію”. Спільно з МВС ми знайшли варіант вирішення цієї проблеми”, – сказав Кубів.

Як інформувала “Новинарня“, 3 жовтня 2017 року Верховна Рада схвалила в другому читанні і в цілому урядовий законопроект №6614 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій” (про пенсійну реформу). За цим законом не йшлося про суттєве підвищення пенсій військовим, які звільнилися зі служби раніше. Він передбачає ухвалення нового закону про пенсійне забезпечення військовослужбовців і співробітників силових органів.

“У нас сьогодні 544 тисячі пенсіонерів-силовиків… Для [підвищення пенсій] військових пенсіонерів у 2018 році потрібно 10 млрд. грн., у 2019-му – 17 млрд. грн.”, – пояснював глава Мінсоцполітики Андрій Рева.

Раніше була ухвалена постанова Кабінету Міністрів №704 (30 серпня 2017 року) про зміну розмірів та зміни структури грошового утримання для діючих військовослужбовців. У зв’язку з постановою Кабміну №704 мала б зрости також пенсія військових пенсіонерів. Однак таке підвищення відклали.

Як сказав міністр Рева, постанова буде виконуватися з 1 січня 2018 року де-факто в частині розмірів та зміни структури грошового утримання для діючих військовослужбовців. При цьому структура грошового утримання, передбаченого постановою, буде введена пізніше, після ухвалення нового закону про пенсійне забезпечення військовослужбовців.

Читайте також:
Міністр розповів, коли й на скільки збільшать пенсії військовим

Чому “військова” пенсійна реформа від міністра Реви – несправедлива

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна