Помер Мирослав Попович

 

У суботу, 10 лютого, на 88-му році життя помер Мирослав Попович – визначний український філософ, академік НАН України.

Як передає “Новинарня“, про це в “Фейсбуці” повідомив проректор КНУ Володимир Бугров.

“Страшна і сумна звістка – відійшов у засвіти Філософ, Мисленник, Людина, Моральний Авторитет Мирослав Володимирович Попович. Це велика втрата для України. Хай покоїться з миром! Світла пам’ять достойному Вчителю!” – написав Бугров, проректор з науково-педагогічної роботи кандидат філософських наук.

Мирослав Попович народився 12 квітня 1930 року в місті Житомир.

Заслужений діяч науки і техніки України, доктор філософських наук, професор, педагог, фахівець у галузі культурології, логіки та методології науки, історії української культури.
Попович був директором Інституту філософії імені Г. Сковороди НАН України (пройшов усі щаблі від аспіранта і молодшого наукового співробітника).

Із 1974 року – професор.

Учасник групи інтелектуалів “1 грудня”.

На початку 2000-х років був членом СДПУ(о).
ФБ-користувач Сергій Моругін називає його “останнім українським соціал-демократом”.

1989 — голова першого осередку Руху.

Був членом Капітули україно-польського порозуміння, Комітету з Державних премій України (гуманітарна секція), членом Комітету з Національних премій України ім. Тараса Шевченка.

Із 1992 року — член-кореспондент НАН України, президент Філософського товариства України, президент товариства “Україна-Франція”.
Академік НАНУ – з 2003 року.

Головний редактор наукового журналу “Філософська думка”.

Основні відзнаки і нагороди: орден “За заслуги” ІІІ ст. (1996), лауреат Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка (2001, за книгу “Нарис історії культури України”), орден князя Ярослава Мудрого V ст. (2005), орден Почесного легіону (Франція, 2005).

Читайте також:
Група “Першого грудня”: Коли війна закінчиться, ми не маємо побачити
на своєму обличчі хижого оскалу агресора, з яким воювали

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна