“ПіС” проти “ГП”: віце-президент Європарламенту Чарнецький відправлений у відставку

 

Ришард Чарнецький, євродепутат від польської партії “Право і справедливість”, був звільнений із посади заступника президента Європарламенту.
Під час голосування 7 лютого за звільнення Чарнецького віддали  голоси 447 депутатів ЄП.

Як повідомляє “Польське радіо”, за відставку Чарнецького передусім голосували християнські демократи, соціалісти, ліберали та зелені.

Проти звільнення було віддано 196 голосів.

Причиною звільнення називають слова Чарнецького на адресу польської депутатки Європарламенту від “Громадської платформи” Ружі Тун.
В інтерв’ю для Niezależna.pl, коментуючи репортаж німецького телебачення, в якому Ружа Тун розкритикувала ситуацію в Польщі, Чарнецький заявив: “Під час Другої світової війни у нас були “шмальцовники” (зневажливе прізвисько тих, хто шантажував євреїв видачею німцям або видавав їх за гроші). А сьогодні в нас – Ружа Тун, яка, на жаль, вписується в цю традицію”.

Сам Чарнецький перед голосуванням заявив, що повністю спокійний: мовляв, “противники Польщі” мають більшість у Європарламенті, а його власна совість чиста, оскільки він виконав свій обов’язок перед країною.

“Громадянська платформа” – найбільша опозиційна партія Польщі, яка перебувала при владі до перемоги на виборах “ПіС”. Її представник, екс-прем’єр Дональд Туск, є головою Європейської ради. Всередині Польщі триває політичне протистояння між “ГП” і “ПіС”.

Нового віце-президента Європейського парламенту, найімовірніше, оберуть під час наступної сесії.
При цьому Європейська народна партія заявила, що підтримає своїми голосами кандидата, якого висуне “Право і справедливість”.

Читайте також:
Моравецький замість Шидло. “ПіС” міняє прем’єра Польщі

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна