“ЛЕО” знову припинило постачання води в окупований Луганськ через борги

 

В окупованому Луганську 30 січня відключили холодне водопостачання через борг перед українським підприємством.

Про це повідомляє “Ліга” з посиланням на джерела в місті.

За словами однієї з місцевих мешканок, раніше люди отримували воду за графіком в різних районах, по дві-три години на день, вранці та ввечері, і робили запаси. Однак у вівторок води не було зовсім.

Прес-секретар “Луганського енергетичного об’єднання” Євген Насєдкін підтвердив інформацію про відключення води в Луганську.

“Сьогодні відключили. Причина – борги Попаснянського водоканалу”, – сказав речник “ЛЕО”.

За його словами, борг сепаратистів перед “ЛЕО” зростає з липня 2015 року та на сьогодні складає понад 170 мільйонів гривень.

Він не уточнив, коли саме буде відновлено водопостачання в окупованих районах Луганської області.

“Сьогодні, 30 січня в 11:08, Луганське енергетичне об’єднання провело знеструмлення Петрівської насосної станції (Петрівський водозабір) Попаснянського водоканалу, що забезпечує водою мешканців неконтрольованої території Луганської області, зокрема, частину півмільйонного міста Луганськ та деякі навколишні населені пункти. Причиною знеструмлення є борг водоканалу, що станом на 30 січня складає близько 173 млн грн. При цьому борг сформувався якраз за рахунок боргів «ЛНР», бо 90 % води, що добувається водоканалом, постачається на неконтрольовану територію”, – ідеться в повідомленні прес-служби “ЛЕО”.

В компанії зазначили, що борги Попаснянського водоканалу постійно зростають. Так, в грудні 2017 року водоканал спожив електроенергії на 8 млн. 810 тис. грн, а сплатив – лише 4 млн. грн.
Загалом у 2017 році оплата водоканалом електроенергії склала 52,5 млн грн., а нараховано було більше 95 млн. грн., тобто оплата склала всього трішки більше 50% від нарахування.

У 2018 році при споживанні електроенергії в січні приблизно на 9 млн. грн. водоканал заплатив лише близько 4 млн. грн., заявляють у “ЛЕО”.

“…Зменшити заборгованість водникам не допомагають ані готівка від терористів, ані допомога від Луганської облдержадміністрації в розмірі близько 100 млн. грн., ані допомога від Міжнародного комітету Червоного хреста, який минулого 2016 року сплатив за споживання водоканалом електроенергії в жовтні-листопаді – близько 16 млн. грн.”, – сказано в повідомленні “ЛЕО”.

“При цьому добре відомо, що в «ЛНР» гроші за водопостачання збираються. І добре відомо, що РНБО розглядає це постачання води в «ЛНР» як нанесення збитків державі та опосередковане посібництво тероризму. Зрозуміло, що Держава відшкодує ці збитки із кишень простих українців”, – заявляє компанія.

Луганське енергетичне об’єднання вже неодноразово відключало електропостачання об’єктам Попаснянського водоканалу, до яких має доступ, наприклад, “Петрівка” вже знеструмлювалась місяць тому.

“Але нажаль, ДП «НЕК «Укренерго» до сих пір не дає нам знеструмити насоси ЗФС, що є головною потужністю, яка забезпечує «ЛНР» водою. Не допомагають ані звернення до президента України, ані до прем’єр-міністра, ані до керівників профільних міністерств та відомств. Не допомагають вирішенню водної проблеми й регулярні перемовини учасників Мінської контактної групи”, – сказано в повідомленні.

“Луганське енергетичне об’єднання” наполягає на тому, що електропостачання треба оплачувати в повному обсязі., інакше криза з відключенням води “може взимку призвести до техногенної катастрофи обласного масштабу, що буде гірше, ніж Алчевська в 2006 році”.

Як відомо, КП “Попаснянський районний водоканал” є основним підприємством, яке забезпечує поставку води як на підконтрольну так і непідконтрольну уряду України територію Луганської області.

Читайте також:
Зневоднений Донбас: проблеми з водопостачанням у зоні АТО
та спроби їх вирішення

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна