Перші вбивства на Майдані: журналісти повідомили про нові докази у справах Нігояна і Жизневського

 

Слідство у справі вбивства майданівця Сергія Нігояна має докази того, що його застрелили з далекої відстані, з рушниці, яка перебувала на озброєнні «Беркуту».

Правоохоронці встановили точне місце його загибелі, та знайшли свідка, який переносив Нігояна з місця поранення.
Про це йдеться у матеріалі “Громадського”, присвяченому розслідуванню вбивств Сергія Нігояна та Михайла Жизневського – перших вбивств на Майдані, скоєних 22 січня 2014 року.

Зазначається, що у слідства з’явилася нова версія вчинення злочину правоохоронцями. Натомість міліція, розслідуючи справу, розглядала тільки версії, згідно з якими злочини вчинили мітингувальники або хтось із цивільних.

За словами слідчого Департаменту спеціальних розслідувань Родіона Достатнього, цього року експертиза встановила, що стріляли з далекої відстані.
Тобто якщо раніше йшлося про те, що стріляли з відстані до трьох метрів, то тепер — від семи до двадцяти одного метра.

Слідчий розповів, що на місці злочину працювали 11 підрозділів “Беркута”. Усіх співробітників допитали, у частини провели обшуки та вилучили документи щодо розміщення підрозділів.

Начальник департаменту спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк, в свою чергу, розповів журналістам, що стосовно одного з убивств встановили конкретний підрозділ “Беркута”, бійців якого перевіряють на причетність до скоєння злочину.

Правоохоронці, крім того, вилучили додаткові відеозаписи з місця подій. Після опрацювання наявних записів версію про те, що чоловіків принесли на місце вже мертвими, відкинули (таку версію висували попередньо в міліції).

На відео чітко зафіксовані моменти їхнього вбивства на Грушевського, встановлено точні місця їх загибелі.

Слідство встановило й допитало нових свідків. Один з них — медик-волонтер, який переносив Нігояна з місця поранення. На його одязі залишилися плями крові. Експертиза засвідчила, що це дійсно кров Нігояна.

Як зазначив Родіон Достатній, свідченням можна вірити.

З цим свідком провели слідчий експеримент за участі судово-медичного експерта та баліста. Також розрахували сектор, з якого могли стріляти.

Окрім цього, слідчі знайшли свідка-потерпілого, який отримав поранення свинцевою картеччю на тому ж місці й за тих же обставин, що й Сергій Нігоян.

Калібр патронів, якими вчинені вбивства в січні 2014-го, як стверджується, відповідають калібру помпової рушниці “Форт-500”, що тоді були на озброєнні в МВС України.

На озброєнні у підрозділів міліції була помпова рушниця 12-го калібру. Ці ж рушниці також можуть стріляти набоями для примусової зупинки транспортних засобів, саме від таких поранень загинули Михайло Жизневський і Роман Сеник.

Сергія Нігояна, за словами слідчого, також вбито патроном 12-го калібру (свинцевою картеччю), що свідчить про причетність до злочину тодішніх правоохоронців.

Слідчий не виключає, що вони могли придбати патрони самостійно й не звітувати про їхнє використання.

Як розповів Достатній, протягом року слідство буде проводити фоноскопічні експертизи (ідентифікація особи за голосом) правоохоронців, які працювали на місці злочину, та досліджуватимуть їхні радіопереговори в день убивств.

Загалом в епізоді щодо 19-22 січня розслідується 291 злочин. Розслідування проводиться слідчим ГПУ та двома працівниками територіального підрозділу.

Читайте також:
22 січня 2014 року відкрився мартиролог Майдану.
Вбивці чотирьох патріотів досі не знайдені

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна