Харківського “терориста” арештували на 2 місяці. ПОДРОБИЦІ операції на “Укрпошті”

 

Харків’янина Володимира Безуха, який 30 грудня захопив заручників у відділенні “Укрпошти”, взяли під варту на 2 місяці без визначення застави.

Відповідне рішення сьогодні, 31 грудня, ухвалив Київський районний суд Харкова, повідомляє “Громадське“.

Таким чином, суд задовольнив клопотання прокуратури. Безух буде під вартою до 27 лютого.

Тим часом у соцмережах та ЗМІ обговорюють особу харківського “терориста”, а також цікаві подробиці його затримання. З яких випливає, що одного психічно нездорового чоловіка знешкоджували загони спецназу не лише з Харкова, а й підняті за тривогою КОРДівці з Києва… які всі разом хтозна чи й упоралися б без допомоги співробітниць “Укрпошти”, утримуваних у заручниках.

Психічно нездоровий “екстрасенс”

Як повідомив у коментарі телеканалу “112 Україна” радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк, Безух мав психічні проблеми зі здоров’ям.

“Зараз тривають всі необхідні експертизи, взяті зразки сечі, крові на вміст алкогольних та наркотичних речовин, але з тієї інформації, яку можна сьогодні говорити відкрито, там були реальні психічні проблеми, навіть був притягнутий до переговорів його психіатр. Цей чоловік мав кримінальну відповідальність за статтею, яка також є «наркотичною» – незаконний посів конопель”, – заявив Шкіряк.

У соцмережах поширюють відеозапис, зроблений навесні 2014 року. У цьому ролику Безух, який бере участь в одиночному пікеті на площі Свободи, називає себе екстрасенсом і стверджує, що внаслідок громадянської війни Україна втратить мінімум половину території, що війна триватиме більше трьох років, бо Путін не зупиниться, пророкує вибух трубопроводу в Балтійському морі, епідемію сибірської виразки в Росії тощо.

Мати Безуха в коментарі “Громадському” підтвердила, що її син психічно хворий з дитинства. Жінка припустила, що він спеціально планував захоплення, “аби привернути до себе увагу громадськості”.

Також мати запевнила, що “терорист” не мав при собі вибухового пристрою – “він просто начіпляв на себе дротів та ящиків”.

Як брали “терориста”: КОРДівці з Києва й Харкова, “Альфа”, поліція – і заручниці, які відчинили їм двері

Після затримання Безуха правоохоронці розповіли подробиці спецоперації зі звільнення заручників. Нагадаємо чоловік захопив відділення “Укрпошти” близько 14-ї години 30 грудня, взявши в заручники 11 людей.

Як повідомили у Нацполіції, по тривозі був піднятий місцевий підрозділ поліції, на місце пригоди прибули керівники поліції та СБУ в Харківській області.

Поліція негайно забезпечила евакуацію громадян та близько 15:39 встановила твердий телефонний контакт із заручниками.

“Близько 16.00 було отримано відеоматеріал, на якому терорист демонструє одягнену на тіло вибухівку і заявляє, що вона складається із тисячі вражаючих елементів, які він приведе в дію за допомогою пристрою, що тримає у руці.

У результаті переговорів поліцейським вдалося вмовити зловмисника близько 18:10 відпустити дітей (їх було двоє – 11 і 13 років) та трьох жінок.
Начальник кримінальної поліції Харківської області В’ячеслав Давиденко також запропонував бути заручником замість дітей і жінок, але “терорист” відмовився від такої пропозиції.

На той час із Києва на літаку Національної гвардії до Харкова вже вилетіли співробітники Департаменту КОРД, підняті за наказом першого заступника глави МВС Сергія Ярового.

Спецпідрозділ КОРД вилітає з Кива до Харкова літаком Нацгвардії. Фото: ГУ НПУ

У той же час харківський КОРД і спецпідрозділ СБУ “Альфа” зайняли вихідні позиції, взявши оточену територію під снайперський контроль.

З’ясувавши особу зловмисника (раніше судимого й психічно нездорового) за прикметами, які описали звільнені заручники, керівництво штабу ухвалило рішення залучити до переговорного процесу його батька. Той “миттєво погодився та надав найдетальнішу характеристику сина”.

Близько 19:30 борт зі спецпризначенцями сів у Харкові, правоохоронці прибули на місце пригоди й ознайомилися з планом варіантів штурму приміщення “Укрпошти”. З огляду на заґратовані зсередини вікна й подвійні вхідні двері, заґратовані із внутрішнім засувом, штурм мав бути непростим.

До того ж, як нагадують у Нацполіції, ситуацію ускладнював психологічний стан зловмисника: “кілька разів він виходив з переговорного процесу, впадав в істерику, погрожував вбити заручників, якщо спецназ піде на штурм”.

Добре, що троє працівниць “Укрпошти”, які перебували серед заручників, виявилися не з боязких.

Як згодом розповів журналістам прокурор Харківської області Юрій Данильченко, саме одна із заручниць допомогла КОРДу потрапити в приміщення – відчинила спецназівцям двері.

У соцмережах ширяться чутки, що на цьому роль відважної жінки (чи жінок) не вичерпується – “терористові” нібито ще до втручання спецназу дали табуреткою по голові.

А тоді у відчинені двері всередину приміщення проникнув спецпідрозділ і знешкодив цього громадянина.
Всі заручники здорові й неушкоджені, з ними працюють психологи.

 

 

 

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна