Четверо донбасівців, звільнених з полону ОРДЛО, не мають в Україні житла й родичів

 

Четверо із 73 звільнених з полону ОРДЛО громадян України, які 27 грудня прибули на підконтрольну Києву територію, – родом з окупованої території, вони не мають поза Донбасом близьких і житла.

Це цивільні, яких бойовики “ДНР/ЛНР” звинувачували у різних злочинах. Залишатися там вони не захотіли, тож обрали вільну від загарбників Україну, передає ТСН.

З Ігорем  Яковенком журналісти зустрілись поблизу шпиталю, де цивільні заручники проходять обстеження. На фотографії після звільнення в “Борисполі” Ігор стояв один на летовищі – його не зустрічали рідні, бо їх тут немає.

Два роки і чотири місяці полону з катуванням обернулися для Ігоря сильним заїканням.

“Нас прийняли за коректувальників [вогню]. Били електрикою. Просто опинився не в тому місці”, – каже чоловік.

Окупована влада його звинуватила в шпигунстві на користь України.  Він – людина з проукраїнською позицією, за ініціативи двоюрідного брата цивільної дружини під час обстрілів Горлівки вийшов подивитися, звідки гатять. Родич узяв ще й бінокль, їх затримали обох, але в полоні опинився він один.
“Мене там катували довго. Не знаю, що він сказав, для мене це таємниця, довго думав про це”, – каже Ігор.

“Я поки не знаю, куди після лікування поїду. Можливо, в Південноукраїнськ. В мене там друг живе”, – казав Ігор Яковенко ще в аеропорту, одразу по прибуттю, журналістці “Української правди”.

Сергія Радулова в полон узяли в тому ж  районі Горлівки, але на чотири місяці раніше.  Теж за “шпигунство” на користь України.
“Почали відбуватися жахливі речі. У мене відібрали все майно. Моя помилка була, що я людям розказував правду, хто чим займається, що насправді відбувається”, – розповідає Сергій.

Із  лікарської палати цим хлопцям нікуди йти взагалі. Ніде і немає за що жити.

Вони обрали Україну, бо повертатися  додому, на окуповану територію, небезпечно. А свого сина від першого шлюбу Ігор жодного разу не бачив за час полону.

“У нас тільки один вихід – тут. Я залишився без нічого і повертати страшно, бо як помилували, так і заберуть, я вже не виберуся звідти”, – кажуть чоловіки.

Водночас  хлопці  благають визволити з полону тих, хто ще там залишився, поміж них і їхні знайомі.

Як інформувала “Новинарня“, в середу, 27 грудня, біля Горлівки відбувся великий обмін полоненими й утримуваними особами між Україною й ОРДЛО. Було звільнено 74 особи (зокрема 32 військовослужбовці), які перебували в полоні на непідконтрольних територіях Донбасу. Із них в Україну прибули 73 людини.
У свою чергу Україна передала на Донбас 233 особи – замість 306, що планувалися початково. Зокрема, багато громадян після “юридичної чистки” відмовилися їхати в ОРДЛО.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна