Порошенко підписав указ про створення окружних судів замість місцевих

 

Президент Петро Порошенко підписав укази про ліквідацію місцевих і створення окружних судів в Україні в рамках другого етапу судової реформи.

Про це 29 грудня повідомила прес-служба глави держави.

“Підписав укази про ліквідацію та створення місцевих судів в Україні та закликав юристів-науковців і адвокатів до активної участі в конкурсах на посади суддів”, – цитують Порошенка на Банковій.

За словами заступника глави адміністрації президента Олексія Філатова, укази стосуються реорганізації системи правосуддя, зокрема ліквідації, створення те реорганізації певних судів. Він зауважив, що це стосується як місцевих судів, так і судів апеляційної інстанції.

Філатов, відповідальний за судову реформу, повідомив, що будуть створені окружні господарські суди, замість судів у районах також будуть створені окружні суди, і “це буде уніфікований підхід до всіх судів першої інстанції”.

За його словами, також ліквідовуються та створюються певні суди у великих містах з метою організаційної та фінансової оптимізації, для того щоб забезпечити кращий доступ до правосуддя та більш ефективний розгляд судових справ.

Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк зауважив, що відтепер стане можливим і планування розвитку автоматизованої системи для того, щоб дійсно правосуддя було доступним і було відновлено довіру до судової системи.

“Сьогодні – це другий етап, який має на меті дві абсолютно чіткі позиції: ми маємо наблизити суди і правосуддя до людей. У нас не може бути більше районів без судів і судів без суддів”, – наголосив Порошенко.

За його словами, нові суди будуть формуватися на абсолютно прозорому конкурсі. До участі у ньому президент закликав науковців і адвокатів.

Порошенко підкреслив, що разом з підписаними указами він буде ініціювати законопроекти щодо забезпечення безперервності судового розгляду справ у випадку переведення судді до нового суду.

Як відомо, раніше ВРП схвалила проект указу Порошенка про ліквідацію 142 місцевих і створення 74 окружних судів.
Зокрема передбачена ліквідація 10 районних судів Києва. Замість них створюються Центральний окружний суд Києва (замість Печерського й Голосіївського райсудів), Дарницький окружний суд, Дніпровський окружний суд (у Деснянському й Дніпровському районах), Подільський окружний суд (в Оболонському і Подільському районах), Солом’янський окружний суд (у Святошинському й Солом’янському районах), Шевченківський окружний суд (у Шевченківському районі).

Читайте також:
Адміністрація президента ліквідує райсуди в Києві.
Розгляд справ Майдану буде паралізовано?

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна