Геращенко уточнила фактичний формат обміну, що відбувся: 233 на 73

 

Під час обміну заручниками 27 грудня українська сторона передала бойовикам 233 особи, забрала – 73.
Про це розповіла уповноважена президента з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко, передає прес-служба апарату Верховної Ради.

“Звільнено 73 українських заручники, які тривалий час незаконно утримувались на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей”, – сказала вона.

За її словами, українська сторона, своєю чергою, передала 233 особи зі списку у 306 шляхом помилування та звільнення їх з-під варти.

Відповідно до цієї заяви, на інший бік відмовилися переїжджати 73 особи, яких вимагали передати бойовики, та один українець.

Геращенко розповіла, що передані ОРДЛО 233 особи вчинили злочини, але до них було застосовано зміну запобіжного заходу або процедуру помилування у тих випадках, де це було дозволено законодавством.

Перша заступниця голови ВР наголосила, що серед переданих немає таких, які вчинили вбивства та інші важкі злочини, що не підпадає під процедуру помилування.

За її інформацією, серед звільнених бойовиками – бійці батальйону “Кривбас” Микола Герасименко та Олександр Лазаренко, яких бойовики незаконно утримували ще з лютого 2015 року, після Дебальцева.
Також серед звільнених – представник Нацгвардії Євген Чуднєцов, якого бойовики засудили до 30 років, який зазнав страшних катувань у катівнях ОРДО. Також серед звільнених є легендарні “кіборги” – Олександр Морозов та Іван Ляса, які найдовше знаходилися в заручниках, ще з оборони Донецького аеропорту.

Крім того, за її словами, вдалося звільнити військовослужбовців Олександра Олійника, Олексія Кодьмана, Олексія Кириченка та Олександра Каліна, яких поранених схопили бойовики у період з кінця 2014 до початку 2016 року, під час найважчих бойових дій на фронті.

Читайте також:
Як відбувався великий обмін полоненими 27 грудня

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна