В ОРДЛО підтверджені 170 заручників. Поміняють 74, – Геращенко

 

На території окупованих районів Донецької й Луганської областей наразі незаконно утримують 170 громадян України.

Про це ввечері 25 грудня після наради у президента Петра Порошенка заявила перша заступниця голови ВР, член гуманітарної підгрупи ТКГ Ірина Геращенко в коментарі ЗМІ.

“У Мінській групі ми користуємося списками СБУ. На сьогодні у нас є невтішна інформація щодо кількості заручників… За оновленою інформацією [СБУ], 170 громадян вважаються такими, що утримуються незаконно на території ОРДЛО”, – сказала Ірина Геращенко в ефірі телеканалу “112 Україна”.

Вона уточнила, що про таку цифру відомо, бо родичі чи побратими цих людей звернулися з відповідними зверненнями до Служби безпеки України.

“Не щодо усіх з цих громадян представники ОРДЛО підтверджують, що їх утримують. На сьогодні бойовики підтверджують лише 97 осіб. 74 особи з них будуть звільнені 27 грудня“, – додала віце-спікер.

 

Вона визнала, що до Нового року звільнять не всіх українських заручників, лише першу чергу, але попросила ЗМІ не випитувати прізвища одних та інших.

Читайте також:
У Москві назвали час і місце обміну полоненими між Україною й ОРДЛО

Як повідомляла “Новинарня“, в середу, 15 листопада 2017 року, учасник гуманітарної підгрупи ТКГ Віктор Медведчук на зустрічі з Володимиром Путіним заявив, що Україна готова звільнити 306 осіб у рамках обміну полоненими в Донбасі, у свою чергу Київ чекає від бойовиків звільнення 74 громадян України.
Президент РФ підтримав ідею такого обміну й того ж дня повідомив про це по телефону ватажкам “ДНР/ЛНР” Олександру Захарченку та Ігорю Плотницькому.
Представники сепаратистських угруповань також погодилися і віддали розпорядження готувати обмін до Нового року.

СБ України привітала дії Путіна щодо звільнення українських полонених.

За даними російських ЗМІ, обмін стосуватиметься лише заручників в ОРДЛО і не включатиме українських політв’язнів у Росії.

Після перевороту в “ЛНР” новий ватажок бойовиків Луганська Леонід Пасічник заявив, що зміна влади в “республіці” не вплине на хід підготовки до обміну полоненими.

Щоб провести такий обмін, українській стороні слід прийняти правові рішення щодо сепаратистів і бойовиків, які вже засуджені або щодо яких розслідуються кримінальні справи – це так звана “юридична чистка”.
У зв’язку з цим 9 грудня відбулася нарада в генпрокурора.
Того ж дня в Мінську пройшла зустріч радників президентів “нормандської четвірки” щодо питання обміну полоненими між Києвом і ОРДЛО.

Детальніше про юридичний механізм звільнення засуджених в Україні сепаратистів для їх обміну на наших полонених в “ДНР/ЛНР” читайте в матеріалі: Бразильський терорист Лусваргі – у списках на обмін з ОРДЛО. Юридичний механізм непростий

14-15 грудня стали надходити численні повідомлення про рішення судів та прокуратури щодо ув’язнених, підсудних та підозрюваних сепаратистів  і громадян РФ, яких планують обміняти в ОРДЛО.

Зокрема, 14 грудня Приморський райсуд в Одесі скасував запобіжний захід у вигляді арешту фігуранту “справи 2 травня” з боку “Антимайдану” – росіянину Євгену Мефьодову – для його обміну на українських полонених в ОРДЛО, а 20 грудня у Харкові після вироку суду про 5 років позбавлення волі за “законом Савченко” на волю випустили “антимайданівця” Юрія Апухтіна.

У листопаді СБУ надавала дані про 157 українців у полоні бойовиків.

Переговорник з Росією Медведчук заявляв, що в ОРДЛО підтверджена присутність 101 українського заручника.

25 грудня в Москві на зустрічі Медведчука, ватажків “ДНР/ЛНР” і патріарха РПЦ Кирила було підтверджено умови й дату обміну 74 на 306 – 27 грудня.

Читайте також:
Рішення щодо обміну полонених приймає безпосередньо Порошенко, – Медведчук

Напередодні обміну: шпигунові на Рівненщині дали 14 років

Обмін вінницької в’язниці на свободу в “ДНР”: історія одного шпигуна

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна