Йосиф Зісельс про конфлікти НАБУ і САП: “Ти повинен зробити добро зі зла…”

 

Йосип Зісельс
український громадський діяч і дисидент, політв’язень радянських часів, виконавчий віце-президент Конгресу національних громад України,
у 2014-2015 роках — член Конкурсної комісії, до повноважень якої входить висунення кандидатур на посаду директора Національного антикорупційного бюро України та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (призначений за квотою Кабміну)

(FB)

У ФБ з’явилися дорікання членам конкурсних комісій, які обирали керівників НАБУ та САП, і я був в обох комісіях.

“Фейсбук” – це великий світ, але на щастя, не увесь.

Ці два роки я спілкуюсь, правда, не дуже часто, з обома керівниками і, само собою, з членами комісій. Звичайно, ми переживаємо за цей конфлікт, і повірте, він розпочався не вчора, а майже з перших місяців існування цих підрозділів.

Ми відчуваємо відповідальність за обраних нами керівників і намагаємось щось зробити заради миру між ними, бо протистояння шкодить усім, насамперед – Україні.

І законодавці, і ми не продумали тоді, що створюючи дві незалежних інституції з великими повноваженнями, але які приречені на співпрацю, ми повинні були передбачити можливість конфлікту між ними і вказати на того “рефері” чи той “третейський суд”, які б могли вирішувати проблеми, що неминуче повинні були з’явитись.

Я не думаю, що можна було обрати інших – кращих ніж вони. Проблема насамперед у нашому хворому, деморалізованому суспільстві, а на цьому тлі воюють всі проти всіх.

Я впевнений, що за останні два роки боротьби з корупцією зроблено більше, ніж за попередні 24 роки, але суспільство чекає на результати. Тому і загострилася боротьба з цими відомствами перед створенням антикорупційних судів. Бо фігуранти (вищі посадовці) більш як 500 кримінальних проваджень відчули близькість покарання.

Я не фахівець з юридичної справи, але вірю у презумпцію невинуватості. Тільки неупереджений суд може визначити винність та міру покарання.

Одна з важливих проблем нашого суспільства – це тотальна неповага до Закону, бо ми всі родом з Євразії і будемо ще довго існувати у неправовому просторі, де “авторитет” (цар, генсек, президент, мер та губернатор) значить більше, ніж Закон.

І коли я думаю про це, мені приходять на пам’ять слова Роберта Пенн Уоррена: “Ти повинен зробити добро зі зла, тому що його ні з чого більше зробити…”

Читайте також:
НАБУ і САП домовилися в Генпрокуратурі про “деескалацію”

Луценко розповів про конфлікт між НАБУ й САП Холодницького. Ті спростовують

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна