“Ватне шоу для Хуга”. Як ворожа пропаганда намагається показати карателями українських визволителів Гладосового

 

У суботу, 25 листопада, співробітники Спеціальної спостережної місії ОБСЄ на Донбасі планують відвідати села Гладосове і Травневе в так званій “сірій зоні” в районі Горлівки, які цього тижня були взяті під контроль Збройними силами України.
Як передає “Новинарня“, зв’язку з цим українська сторона очікує провокацій з боку бойовиків “ДНР”.

Зокрема, штаб АТО попереджає про можливі провокації з обстрілами чи іншим застосуванням зброї.

“У зв’язку з тим, що сьогодні представники СММ ОБСЄ планують відвідати населені пункти Гладосове та Травневе, штаб АТО очікує збройних провокацій на цьому напрямку від бойовиків НЗФ ОРДЛО. Ми відслідковуємо ситуацію на цій ділянці лінії зіткнення та інформуватимемо суспільство і світову спільноту про можливі провокації”, – ідеться в ранковому повідомленні прес-центру штабу АТО.

Водночас є підстави очікувати також інформаційних та ідеологічних провокацій, що можуть виходити зокрема від деяких мешканців сіл, звільнених ЗСУ.
Про це свідчить аналіз сепаратистських медіаресурсів та соцмереж.

“Судячи з хвилі у ватних пабліках, сьогодні під поїздку Хуга буде розіграно “ватне шоу – Путенпамагі” з відеофіксацією істерик”, – пише у “Твіттері” військовий блогер на псевдо IgorGirkin.

За повідомленнями джерел в ЗСУ, інспіровані “шоу” з вигаданими обвинуваченнями на адресу українських військових найманці “ДНР” можуть влаштувати в Гладосовому і Травневому, а також ще в деяких населених пунктах, куди може заїхати Спеціальна спостережна місія ОБСЄ.

“Це розраховано на відеозйомку. Можуть бути обвинувачення у звірствах Збройних сил України і заяви про те, що звільнені населені пункти не хочуть повертатися в Україну”, – пояснив співрозмовник у Збройних силах в Києві, знайомий із ситуацією.

 

Припущення щодо подальших провокацій спираються на так званий “лист місцевих мешканців села Гладосове”, про який повідомили першому заступнику СММ ОБСЄ Александру Хугу під час його прес-конференції в Донецьку 24 листопада.

На листі бачимо підписи громадян на прізвища Мельник (?), Шевченко, Ткаченко, Левченко, Кравченко, Бондаренко, Новикова, Александрова

Відповідно до повідомлення сайту сепаратистів “ДНР онлайн”, “жителі населеного пункту Гладосове звернулися до Хуга через соцмережі по допомогу”.

У зверненні сказано про нібито незгоду групи мешканців із “віроломною окупацією” Збройними силами України села Гладосове, що згідно до Мінських угод перебуває в так званій “сірій зоні”. У листі сказано, буцімто українські військові “багатьох мешканців арештували і вивезли в невідомому напрямку”.
Відтак Александра Хуга кличуть в село “зафіксувати сваволю української влади”, а також зафіксувати статус села, “відповідно до волевиявлення жителів, як територію Донецької народної республіки”.

Українські військові називають цей лист фальшивкою, а викладені в ньому заяви – такими, що не відповідають дійсності.

 

Тим часом пропагандистський сайт “ДНР онлайн” – офіційний інтернет-ресурс угруповання “ДНР” – загострив увагу Александра Хуга на цьому зверненні.

“Дійсно, ми отримали інформацію про події в населених пунктах Гладосове, Травневе і Металіст. Сьогодні (24 листопада) туди був відправлений патруль, зараз він повертається з місця призначення. Метою цього патруля було обстеження даної території за допомогою БПЛА. Це був підготовчий захід до можливого звичайного патрулю на цю територію, який може бути відправлений туди завтра. Як тільки ми перевіримо і підтвердимо будь-які факти, ми тут же їх опублікуємо.
Тим часом ми закликаємо сторони не вчиняти жодних дій, які зможуть погіршити становище вказаних і будь-яких інших населених пунктів уздовж лінії зіткнення”, – так викладає відповідь Александра Хуга на прес-конференції в Донецьку сайт “ДНР онлайн”.

 

З українського боку називають імовірну виконавицю “листа Хугу з Гладосового” – це тамтешня мешканка Олена Ходусова, яка очолює окупаційну адміністрацію “ДНР” у сусідньому селищі Гольмівське, що адміністративно належить до міста Горлівка (ОРДО).

 

Паралельно з цим про “звірства” українських військ, які зайняли Гладосове і Травневе, розповідає речник незаконних формувань – так званий “заступник командувача ЗС ДНР” Едуард Басурін. Саме на його брифінгах будуть інформаційну картинку російські ЗМІ.

“Українські силовики зі складу 54 омбр та 24 батальйону «Айдар» увірвалися в селище [Гладосове] в ніч на 22 листопада і стали погрожувати зброєю місцевим жителям, вимагаючи мовчати. А щодо окремих жителів застосовували тортури.
…Нашій розвідці відомі справжні цілі даної провокації. Зокрема українські військовослужбовці силами до двох взводів планували тимчасово закріпитися в селищі, а потім на наступну добу провести обстріл підконтрольних їм населених пунктів”, – заявив Басурін на брифінгу 24 листопада.

 

 

Таке повідомлення пропагандистський сайт бойовиків супроводив “інфографікою”, яка містить фейкову ілюстрацію “окупації” Гладосового і Травневого з тортурами, що буцімто були застосовані до місцевих жителів:

Насправді це фото зроблене ще в серпні 2014 року фотокореспондентом агенції AFP та публікувалося тоді в багатьох світових ЗМІ, що легко перевірити по пошуку за зображеннями.
Знімок показує затримання бійцями батальйону “Київ-2” проросійського бойовика, який за півгодини до цього вбив одного із солдатів батальйону (смт Чорнухине Попаснянського району Луганської області).

 

Натомість Військове телебачення України поширило відео, яке засвідчує, що мешканці сіл Гладосове й Травневе заперечують заяви про “тортури”, натомість отримують від українських військових медичну допомогу та продуктові пайки мішками:

 

Офіційний сайт Цивільно-військового співробітництва Збройних сил України повідомив, що “офіцерами груп ЦВС «Бахмут» та «Світлодарськ», слідом за передовими підрозділами ЗСУ, було здійснено візит у населені пункти Гладосове та Травневе, які українські військові нещодавно взяли під свій повний контроль”.

Зазначається, що українські “СІМІСи” роздали місцевим мешканцям продуктові набори першої необхідності, що складалися з круп та м’ясних і рибних консервів.
Офіцери групи ЦВС “Бахмут” сформували цей вантаж із продуктів харчування, отриманих на військових складах для власних потреб.

Фото: ЦВС ЗСУ

“Так склалось, що у нас наразі немає відповідних запасів, а люди потребують допомоги вже сьогодні. Тож офіцерами групи було прийняте рішення віддати більшу частину власних продуктів місцевим, які за весь час війни, перебуваючи як кажуть між двох вогнів, жодного разу не отримували будь-якої допомоги”, — зазначив керівник групи ЦВС “Бахмут”» Юрій Соколовський.

“Місцеві мешканці відверто радіють приходу українських військових”, — підкреслив підполковник Соколовський.

Під час спілкування з місцевими військові з’ясували проблемні питання, які потребують нагального вирішення (дитяче харчування, памперси та відновлення електропостачання), а також провели відповідну роз’яснювальну роботу серед мешканців селищ щодо поточної ситуації.

Паралельно група надала допомогу військовим підрозділам у вигляді матеріалів (поліетиленові мішки, маскувальні сітки) для обладнання оновлених передових позицій.

підготував: Дмитро Лиховій

Читайте також:
“Покращили тактичне положення”.
Просування ЗСУ під Горлівкою в деталях і коментарях

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна