Рішення щодо обміну полонених приймає безпосередньо Порошенко, – Медведчук

 

Рішення про те, кого з українського боку звільняти в процесі обміну на полонених (ув’язнених) сепаратистів та росіян ухвалює безпосередньо президент Петро Порошенко.

Про це в інтерв’ю “Комсомольській правді в Україні” сказав лідер руху “Український вибір” Віктор Медведчук – представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ, кум Путіна та його “зв’язковий” щодо обміну заручників.

“Президент України бере безпосередню участь. Я виконую його доручення і погоджую всі питання – списки, умови обміну – тільки з ним, більше ні з ким. Всі інші служби виконують підготовчу роботу, а рішення приймає президент”, – заявив Медведчук.

Він зазначив, що сам є переговірником з волі Петра Порошенка: “Переговори щодо звільнення наших громадян – це стратегічно важливе державне завдання, яким керує безпосередньо президент України. Я веду переговори з керівництвом РФ і керівництвом невизнаних республік за дорученням Петра Олексійовича Порошенка”.

Він також підтвердив, що Росія в процесі обміну сподівається повернути своїх громадян, затриманих в Україні.

 

Із приводу обміну полоненими з бойовиками Донбасу, Медведчук нагадав, що обмінів не було 14 місяців – і тому він звернувся до Путіна, а той поговорив із ватажками “ДНР/ЛНР”.

“І Донецьк, і Луганськ дали згоду на запропонований варіант обміну”, – нагадав він.

“Рішення про обміни в Мінську ніколи не приймалися і не могли прийматися, адже там немає тих, хто такі рішення приймає”, – додав також Медведчук.

Читайте також:
“Кицю, все буде нормально”. Українським заручникам “ЛНР”
дали зателефонувати рідним. ВІДЕО

Як писала “Новинарня“, в середу, 15 листопада, учасник гуманітарної підгрупи ТКГ Віктор Медведчук на зустрічі з Володимиром Путіним повідомив, що Україна готова звільнити 306 осіб у рамках обміну полоненими в Донбасі, у свою чергу Київ чекає від бойовиків звільнення 74 громадян України.
Ця зустріч відбувалася за присутності патріарха Московського і всієї Русі (РПЦ) Кирила у Воскресенському Ново-Єрусалимському монастирі в Істрі Московської області.
Президент РФ підтримав ідею такого обміну й того ж дня повідомив про це по телефону ватажкам “ДНР/ЛНР” Олександру Захарченку та Ігорю Плотницькому.
Представники сепаратистських угруповань також погодилися і віддали розпорядження готувати обмін.
СБ України привітала дії Путіна щодо звільнення українських полонених.

Україна заявляє загалом про 157 своїх заручників в ОРДЛО.

Читайте також:
У Кропивницькому пройшов марш на підтримку спецпризначенців,
які вже 1000 днів у полоні “ДНР”. ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна