Найдорожча картина в історії – “Спаситель світу” да Вінчі – продана на аукціоні за $ 450,3 млн.

 

Картина Леонардо да Вінчі “Спаситель світу” продана на аукціоні Christie’s за 450 312 500 доларів.

Таким чином це полотно, написане великим майстром близько 1499 року, стало найдорожчим із будь-коли проданих на аукціоні предметів мистецтва, повідомляє Christie’s у “Твіттері“.

Торги тривали близько 20 хвилин.

Фінальна ціна перевищила стартову (близько $100 млн.) більш ніж у чотири рази.

При цьому із підсумкової вартості комісія аукціону становить 50 мільйонів.

“Спаситель світу” (Salvator Mundi) – картина ймовірно Леонардо да Вінчі, що зображує Ісуса Христа без бороди, зі скляною кулею в руці (при цьому куля не спотворює зображення).
Замовником картини зазвичай називають короля Франції Людовіка XII. Надалі вона перебувала в зібранням короля Англії Карла І та герцога Бекінгема.
У 1900 році її придбав як роботу міланської школи один з найбагатших людей вікторіанської Англії баронет Фредерік Кук.

На той час “Спаситель світу” був спотворений пізнішими записами і виправленнями: в епоху Контрреформації Христу прималювали традиційні вуса й борідку. У такому вигляді атрибутувати картину було настільки важко, що 1958 року спадкоємці Кука змогли реалізувати її на аукціоні Sotheby’s лише за 45 фунтів.

У 2004 році ця робота була придбана фахівцем зі старих майстрів Робертом Саймоном та групою арт-дилерів. Твір було відправлено на реставрацію, в ході якої його вдалося розчистити від записів.
Відтак ринкова вартість “Спасителя” влітку 2011 року оцінювалася в 200 млн. доларів.

У 2013 році за 79 млн. доларів полотно купив російський мільярдер Дмитро Риболовлєв.

Збереглося близько 20 робіт леонардесків на цей сюжет. Не виключено, що одна з них – сильно зіпсований оригінал Леонардо, закінчений кимось із його майстерні.
Багато фахівців вважають, що картина належить руці самого Леонардо да Вінчі. Натомість Майкл Дейлі, директор ArtWatchUK, висловлює сумніви щодо автентичності картини: він каже, що практично немає жодних доказів того, що Леонардо взагалі займався темою “Спасителя світу”.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна