Протягом тижня бойовики “ДНР/ЛНР” здійснили майже 150 вогневих нальотів, сформовано 20 груп,- зведення “ІС”

 

Протягом останнього тижня російські окупаційні війська на Донбасі збільшили інтенсивність завдання вогневих ударів по позиціях ЗС України та населених пунктів на підконтрольній Україні території.
Як передає “Новинарня“, про це йдеться у зведенні групи “Інформаційний спротив” 10 листопада.

“Всього в цей період підрозділи “1 АК ДНР” і “2 АК ЛНР” (армійські корпуси, оперативно підпорядковані 8-й армії Південного військового округу ЗС Росії) здійснили близько 150 вогневих нальотів (за минулий тижневий період – близько 130) із 82/120-мм мінометів, 122-мм РСЗВ “Град”, 122-мм переносних реактивних пускових установок “Град-П”, озброєння бойових броньованих машин, в т. ч. танків”, – йдеться у зведенні.

Зазначається, що найбільш інтенсивно противник завдавав вогневі удари по позиціях українських військ в районі населених пунктів Трьохізбенка, Новотошківське, Кримське, Кряківка, Оріхове, Троїцьке, Новоолександрівка, Зайцеве, Авдіївка, Опитне, Піски, Старогнатівка, Талаківка, Водяне та Широкине.

“На низці ділянок відзначається відверто провокаційний характер обстрілів, з метою викликати і зафіксувати у відповідь вогонь українських військ”, – зауважили спостерігачі.

Протягом останньої доби (9 листопада) відзначалися такі особливості в обстрілі з боку окупантів:
– активізувалися підрозділи противника в районі Світлодарської дуги: з позицій південніше висоти 223 окупанти, використовуючи пару 82-мм мінометів типу 2Б14 “Піднос”, неодноразово відкривали вогонь по передових позицій ЗСУ південніше Світлодарська. Обстріли велися з мінометів “у комплексі” з крупнокаліберними кулеметами;
– на низці ділянок окупанти також активно застосовували 82-мм міномети: в районі промзони Авдіївки (вогонь вівся з лісопосадки на південний захід від залізничної станції Ясинувата-2, в ході обстрілу району південніше Ясинівського провулка); в районі Бахмутської траси (з балок за трасою по передових опорних пунктах ЗСУ в районі колишнього б/п №31); по позиціях ЗСУ на схід від Лебединського (з посадок на захід від Саханка);
– на Приморському напрямку, в районі н.п. Піщевик, зафіксована нова мобільна вогнева група противника. Вогонь зі 120-мм мінометів вела по фронту одного з передових опорних пунктів ЗСУ на північ від даного населеного пункту. Зокрема, дана мобільна група висунулася з боку н.п. Верхнешироківське (кол. Октябр), і після обстрілу відійшла в той самий район;
– аналогічна мобільна вогнева група противника діє в районі Новозванівки. Також для обстрілу передових позицій ЗСУ на південний схід від Новозванівки окупанти використовували БМП-1, яка, маневруючи по фронту, вела вогонь зі штатної гармати, після чого відійшла в тил своїх бойових порядків. Дії БМП прикривалися інтенсивним кулеметним вогнем.

З метою підвищення інтенсивності та ефективності нанесення вогневих ударів по позиціях українських військ, відповідно до рішення командувача 8-ї армії ЗС РФ, в складі “2 АК ЛНР” сформовано близько 20 мобільних розвідувально-вогневих груп, до складу яких включені артилерійські вогневі засоби ураження, засоби розвідки (в т.ч. БПЛА) і засоби зв’язку, зазначає “Інфоспротив”.

При цьому командування російських окупаційних військ продовжує цілеспрямовано перешкоджати діяльності представників Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

Так, командування “9 ошмсп (окремого штурмового мотосрілецького полку) 1 АК ДНР” заборонило представникам СММ ОБСЄ відвідати територію свого військового об’єкта – полігон “Маркіно”.

Також з невідомих джерел командування “3 омсбр” та “7 омсбр” окупаційних військ було заздалегідь повідомлено про плани представників СММ ОБСЄ проконтролювати переміщення озброєння та військової техніки в зоні їх відповідальності, що дало їм можливість заздалегідь провести заходи з маскування важких озброєнь і ввести тимчасові обмеження на їх переміщення.

У зв’язку з погіршенням погодних умов противник був змушений скоротити інтенсивність ведення повітряної розвідки бойових порядків ЗСУ із застосуванням безпілотних літальних апаратів.

“Наприклад, у період з 31 жовтня по 6 листопада ц.р. було зафіксовано всього три розвідувальні польоти БПЛА”, – ідеться у зведенні.

Разом з тим на ряді ділянок відзначається активізація діяльності диверсійно-розвідувальних груп противника, спрямована на розкриття бойових порядків ЗСУ, а також проведення розвідувально-диверсійних акцій на території, підконтрольній Україні.

Читайте також:
АТО: кількість секторів скорочено до двох, змінено командувача

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна