“ДНРівські” вбивці 16-річного Степана Чубенка отримали вирок суду – довічне ув’язнення

 

Вбивці 16-річного українського патріота Степана Чубенка – бойовики бандформування “ДНР” “Керч” Вадим Погодін, Юрій Москальов та Максим Сухомлинов – отримали довічне ув’язнення.
Як передає “Новинарня” з посиланням на голову Донцької ОДА Павла Жебрівського, такий вирок (заочно) виніс суд у місті Торецьк 10 листопада.

“Незважаючи на те, що суд заочний – лава підсудних порожня, вбивці переховуються у Росії, – рано чи пізно вбивці будуть покарані й решту свого життя проведуть за гратами. Справедливість восторжествує”, – написав Жебрівський у “Фейсбуці”.

Він також оприлюднив оголошення вироку:

ОНОВЛЕНО. Як зазначили в прес-службі прокуратури Донецької області, Дзержинський міський суд (м. Торецьк) також постановив, що кожен із засуджених зобов’язаний сплатити матері вбитого Степана – Сталіні Чубенко – по 1 млн. грн.

У прокуратурі заявили, що в рамках розслідування кримінального провадження за п. 3, 12 ч. 2 ст. 115 (умисне вбивство викраденої людини, вчинене за попередньою змовою групою осіб) КК України було проведено ряд судових експертиз та зібрано вичерпні докази провини бойовиків у зухвалому та жорстокому вбивстві юнака.

Однак державний адвокат засуджених уже заявив, що подаватиме апеляцію на рішення суду.

Читайте також:
Адвокат Глінка – чоловік Доктора Лізи – домігся,
щоб у Криму звільнили з-за ґрат “ДНРівського” вбивцю школяра Чубенка

Як відомо, Генеральна прокуратура України 21 липня 2017 року звернулася до генпрокуратури РФ з проханням видати бойовика “ДНР” Вадима Погодіна, позивний “Керч”, який у 2014 році по-звірячому вбив громадського активіста, воротаря молодіжної команди “Авангард” (Краматорськ) Степана Чубенка.

Меморіальна дошка на честь Степана Чубенка в його школі

16-річний Чубенко навчався в краматорській загальноосвітній школі №12, захоплювався спортом. У 2014 році з друзями брав участь у мітингах на підтримку територіальної цілісності України, які проводилися в Краматорську, допомагав українським військовим, місцевим жителям під час обстрілів. При цьому Степан зняв з міською площі прапор так званої “ДНР”.

У червні 2014 року Чубенка схопили бойовики “Керча” за жовто-блакитну стрічку на рюкзаку – після того, як Степан приїхав із Києва, де дізнавався про можливості вступу до ВНЗ.

За наказом донеччанина Погодіна, його підлеглі Михайло Сухомлинов і Юрій Москальов вивезли хлопця в село Горбачово-Михайлівка під Донецьком і після тортур убили. Розстріляли Чубенка сам Погодін і Сухомлинов.

Матері через три місяці прислали тіло сина без голови. Голову Степана із вибитими зубами Сталіна Чубенко отримала ще через півтора роки.

Оскільки вбивство підлітка отримало величезний резонанс, “прокуратура ДНР” на вимогу матері провела з цього приводу розслідування.
Ватажок бойовиків Олександр Захарченко пообіцяв Сталіні Чубенко, що винних покарають.

Однак “Жора” Москальов після кількох арештів і судів був відпущений на волю. “Буба” Сухомлинов уник арешту.

Вадим Погодін “Керч”

У червні 2016 року стало відомо, що Вадим Погодін затриманий російською окупаційною владою в Криму на 40 днів підставі міжнародного ордеру, виставленого Інтерполу Україною.

Як з’ясувалося, за роки перебування в Криму “Керч” так і не оформив собі російське громадянство.

Росія розглядала питання про видачу Україні Погодіна, однак представники бойовиків наполягали на недопущенні видачі й виправдовували вбивство “ополченцем” юного “правосека” Чубенка.

На честь Степана Чубенка в Краматорську організували футбольний турнір.
8 травня 2016 року Степан був посмертно нагороджений орденом “Народний Герой України”. 
21 листопада 2016 року у школі, де він навчався, відкрито меморіальну дошку.

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна