Пучдемон у Брюсселі здався поліції

 

Відправлений у відставку лідер Каталонії Карлес Пучдемон разом з іще чотирма членами відстороненого уряду цього іспанського регіону здався у руки бельгійської поліції.

Про це заявив представник бельгійської прокуратури в Брюсселі, повідомляє Reuters.

Нагадаємо, суд Іспанії 3 листопада видав європейський ордер на арешт Пучдемона. Суд підозрює екс-главу уряду Каталонії та його чотирьох соратників в організації заколоту, розтраті державних коштів, зловживанні службовим становище та непокорі владі.

Ще вісьмох членів уряду Пучдемона, які залишилися в Іспанії і прибули на допит у Мадрид, суддя Національної судової палати Іспанії наказала ув’язнити без права на заставу.

Водночас іще одного урядовця, екс-міністра культури Каталонії Сантьяго Віла, який погодився співпрацювати зі слідством, арештували з правом застави у розмірі 50 тисяч євро.

Як інформувала “Новинарня“, Карлес Пучдемон та кілька екс-міністрів його уряду виїхали до Брюсселя, аби сховатися від переслідувань з боку іспанських правоохоронців після проголошення незалежності Каталонії.

Крім введення прямого управління регіоном, Мадрид призначив у Каталонії дострокові вибори.
Парламент Каталонії 30 жовтня прийняв рішення Мадрида про його розпуск і припинення роботи до нових виборів.

Як повідомляла “Новинарня“, 27 жовтня  парламент Каталонії проголосував за проголошення незалежності від Іспанії. Підставою для цього стали результати голосування на референдумі 1 жовтня.

Сенат Іспанії після цього ухвалив застосування статті 155 конституції, яка призупиняє самоуправління та автономію Каталонії.

Того ж дня прем’єр Іспанії розпустив парламент Каталонії та оголосив нові вибори.
28 жовтня віце-прем’єр-міністр іспанського уряду Сорая Саенс де Сантамарія була призначена тимчасовою очільницею женералітату Каталонії замість усунутого Пучдемона.

31 жовтня конституційний суд Іспанії призупинив рішення Каталонії про проголошення незалежності від Іспанії.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна