Візит Порошенка на Близький Схід: Україна заручається підтримкою Саудівської Аравії

 

У ході дводенного офіційного візиту до Королівства Саудівська Аравія президент України Петро Порошенко 1 листопада провів зустріч із королем Салманом бін Абдулазізом Аль Саудом.

Як передає прес-служба АП,З за результатами зустрічі була досягнута домовленість щодо активізації двосторонньої співпраці в політичній, торговельно-економічній, військово-технічній, енергетичній та інвестиційній сферах.

Глава Української держави висловив вдячність саудівському монарху за підтримку ініціатив України в рамках міжнародних організацій, спрямованих на захист її суверенітету та територіальної цілісності,

Також президент Порошенко висловив сподівання, що офіційний Ер-Ріяд долучатиметься до міжнародних зусиль, спрямованих на вирішення проблем захисту прав й інтересів кримськотатарського народу Криму.

Король Салман бін Абдулазіз Аль Сауд підтвердив зацікавленість саудівської сторони у подальшому розвитку взаємовигідного співробітництва з Україною в рамках реалізації двосторонніх проектів.

“Сторони скоординували зусилля щодо забезпечення регіонального миру і безпеки, а також боротьби з міжнародним тероризмом”, – ідеться в повідомленні.

Окрім того, сторони обмінялися державними відзнаками. Президент України вручив саудівському монарху орден князя Ярослава Мудрого І ступеня – “за визначний особистий внесок у розвиток українсько-саудівських міждержавних відносин”.
А Салман бін Абдулазіз Аль Сауд вручив Порошенку орден Короля Абдулазіза, яким нагороджуються глави іноземних держав немусульманського світу (серед інших, таку нагороду отримали президент США Дональд Трамп, прем’єр-міністри Великої Британії Тереза Мей та Японії – Сіндзо Абе тощо).

По завершенні зустрічі керівників держав було підписано три документи про двосторонню співпрацю, зокрема в підготовці дипломатичних кадрів, у сільськогосподарській галузі та в інформаційній сфері.

Зокрема, сторони підписали меморандум між Кабінетом Міністрів України та аравійським урядом про інвестиційне співробітництво у сфері сільського господарства.

“Україна зацікавлена в залученні інвестицій Королівства Саудівська Аравія та участі саудівських компаній у процесах приватизації в нашій державі” – про це сказав Петро Порошенко на переговорах із керуючим директором Публічного інвестиційного фонду Королівства Саудівська Аравія Ясіром бін Османом Ар-Румаяном.

У ході зустрічі сторони обговорили можливості подальшого розширення інвестиційного співробітництва.

Зі свого боку, Ар-Румаян поінформував про діяльність ПІФ КСА “в рамках реалізації амбітного плану економічних реформ «Saudi Arabia’s Vision 2030», спрямованого на послаблення залежності Королівства від доходів нафтового сектору.
Станом на 2017 рік активи фонду становлять 160 млрд. доларів США”, – підкреслили в прес-службі АП.

Також Порошенко зустрівся із генеральним секретарем Ради співробітництва арабських держав Перської затоки.

У ході офіційного візиту президентського подружжя до Саудівської Аравії заплановано також зустріч зі спадкоємним принцем, віце-прем’єр-міністром, міністром оборони країни Мухаммадом бін Салманом Аль Саудом.
Відбудеться обговорення питань двостороннього інвестиційного, торговельно-економічного та військово-технічного співробітництва.

Читайте також:
Історичний візит Трампа: покращені відносини з Саудівською Аравією
й контракти на 350 млрд. доларів

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна