Каськів приїхав в Україну і вже “купив” собі індульгенцію за вигідним курсом

 

Із Панами в Україну екстрадували колишнього голову Державного агентства з інвестицій та управління національними проектами часів Януковича Владислава Каськіва, однак суд уже відпустив його під заставу.

Першим про приїзд Каськіва повідомив генпрокурор Юрій Луценко.

“Вночі 1 листопада спільними зусиллями ГПУ та СБУ з Панами в Україну екстрадовано колишнього голову Держкомінвестпроекту В. Каськіва, який підозрюється у заволодінні в 2012 році у змові з іншими особами коштами державного бюджету України на суму близько 7,5 млн грн”, – написав Луценко у “Фейсбуці”.

“Каськіва доставлено до Головного слідчого управління ГПУ, тривають слідчі дії”, – повідомив Луценко вранці 1 листопада.

Генпрокурор наголосив, що “це перший випадок екстрадиції екс-високопосадовця в Україну – але не останній”.

Колишній заступник голови президента Януковича, юрист Андрій Портнов стверджує, що Каськів сам просив владу Панами видати його Україні та прилетів до Києва добровільно, купивши квиток на літак.
“Учора він вільно переміщався в аеропорту Амстердама і вночі прилетів до Києва, заздалегідь повідомивши про це українським слідчим. Спецоперація у них. Ох, і чорти”, – написав Портнов, який після 2014 року сам втік з України, у “Фейсбуці”.

Цього ж дня, 1 листопада, Печерський районний суд Києва за клопотанням Генеральної прокуратури Владиславу Каськіву запобіжний захід у вигляді арешту із можливістю внесення застави.

Про повідомила прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган.

“У ході розгляду питання захист В.Каськіва надав суду довідку про повне відшкодування останнім завданих державі збитків.
Врахувавши даний факт, а також наявність п’ятьох неповнолітніх дітей, Печерський районний суд ухвалив рішення «застосувати щодо підозрюваного В. Каськіва запобіжний захід у вигляді тримання під вартою у межах 2-місячного терміну досудового розслідування. Обрати підозрюваному Каськіву альтернативний захід у вигляді застави».
Суд також зобов’язав В. Каськіва здати всі наявні закордонні паспорти, а також з’являтися за першою вимогою до слідчого та повідомляти про своє місцеперебування”, – написала Сарган у соцмережі.

За уточненими даними, застава для Каськіва склала лише 160 тис. грн.

У матеріалах справи ішлося про завдані ним державі збитки в сумі 7,5 млн. грн.
За курсом 2012 року це дорівнювало майже 1 млн. доларів, тоді як за нинішнім курсом – лише 280 тис. доларів.

У коментарях до допису Лариса Сарган підтвердила, що Каськіва відпустили в залі суду, в нього є п’ять днів для внесення застави.

Також вона підкреслила, що була “офіційна процедура екстрадиції, у супроводі співробітників СБУ”.

Однак з  Панами в Україну підозрюваний летів за власний кошт, визнала Сарган у коментарі каналу “112”.

Як повідомляла “Новинарня“, 18 серпня 2016 року генпрокурор Юрій Луценко повідомив про затримання екс-голови Держнацпроекту часів Януковича Владислава Каськіва на території Республіки Панама.
Заступник генпрокурора Євген Єнін заявив, що Каськів був затриманий при спробі в’їхати на територію Коста-Ріки.
8 вересня 2016 року стало відомо про отримання ГПУ від Інтерполу підтвердження про арешт Каськіва в Панамі.
12 вересня Панамський суд обрав для Каськіва запобіжний захід у вигляді арешту або застави 600 тисяч доларів. Він подав клопотання про політичний притулок, сплатив заставу і на початку жовтня вийшов на свободу.

Влад Каськів був оголошений в міжнародний розшук за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб, в особливо великих розмірах) та ч. 2 ст. 366 КК (службова фальсифікація).

Департаментом захисту економіки Нацполіції, спільно з Генпрокуратурою, було розслідувано і доведено для розгляду в суді один із кількох протиправних епізодів діяльності екс-глави Держагентства з інвестицій та управління нацпроектами часів Януковича Владислава Каськіва. Ішлося про розкрадання державних коштів у 2012-2013 роках – 7 500 000 гривень за укладеним Каськівим договором про надання рекламних послуг з ТОВ “Глорія”, як виявилися фіктивними.

За словами міністра Авакова, торік на стадії розслідування перебувало ще кілька епізодів діяльності Каськіва на значно більші суми розкрадання державних коштів.

У березні поточного року стало відомо, що Панама відмовила Каськіву в наданні статусу політичного біженця.

Читайте також:
Каськів у Панамі купив нерухомість, вдвічі дорожчу за Лещенка, – ГПУ

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна