Пучдемон та інші урядовці Каталонії втекли до Брюсселя

 

Відсторонений Мадридом лідер Каталонії Карлес Пучдемон разом з іншими членами свого кабінету у понеділок, 30 жовтня, прибув до Брюсселя.

Про це повідомляє іспанське видання El Pais, посилаючись на близькі до уряду джерела.

Видання зазначає, що поїздка каталонських урядовців збіглася в часі із поданням позовів прокуратурою Іспанії проти політиків, відповідальних за проголошення незалежності Каталонії.

Карлес Пучдемон прибув до Брюсселя на наступний день після того, як фламандські націоналісти запропонували надати йому притулок у Бельгії, чим викликали суперечки у бельгійському уряді, пише “Європейська правда”.

Тим часом постійний представник женералітату Каталонії при ЄС Амадеу Алтафаж склав свої повноваження згідно із рішенням Мадрида.
Про це представник Каталонії при ЄС повідомив у відкритому листі, де назвав таке рішення “сумним моментом”, передає Ara.cat.
“У рамках заходів, прийнятих урядом Іспанії в минулу п’ятницю, мене звільнили з посади представника уряду женерналітату при Європейському Союзі”, – написав він.

Генеральна прокуратура Іспанії обвинувачує каталонських політиків у вчиненні заколоту, повстанні проти уряду, розкраданні державних коштів та інших подібних злочинах.
За цими обвинуваченнями їм загрожує до 30 років позбавлення волі.

Читайте також:
Мітинг противників незалежності Каталонії зібрав у Барселоні
понад мільйон людей. ВІДЕО

Як повідомляла “Новинарня“, 27 жовтня  парламент Каталонії проголосував за проголошення незалежності від Іспанії. Підставою для цього стали результати голосування на референдумі 1 жовтня.
Сенат Іспанії після цього ухвалив застосування статті 155 конституції, яка призупиняє самоуправління та автономію Каталонії.
Того ж дня прем’єр Іспанії розпустив парламент Каталонії та оголосив нові вибори.
28 жовтня віце-прем’єр-міністр іспанського уряду Сорая Саенс де Сантамарія була призначена тимчасовою очільницею женералітату Каталонії замість усунутого Пучдемона.
Карлес Пучдемон заявив, що не визнає рішень іспанської влади.

Читайте також:
МЗС України не визнає незалежність Каталонії

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна