Янукович знову залишився без державного адвоката

 

Оболонський районний суд відсторонив наданого державою Віктору Януковичу адвоката Максима Гераська.

Як оголосив суддя Владислав Дев’ятко, “суд ухвалив змінити захисника Гераська у зв’язку з фактичним його невиконанням покладених на нього обов’язків щодо захисту обвинуваченого Віктора Федоровича Януковича”, повідомляє УНІАН.

“Ухвала суду буде негайно направлена до відповідного регіонального центру для призначення обвинуваченому Януковичу нового захисника”, – зазначив Дев’ятко, повідомивши, що наступне засідання відбудеться вже 26 жовтня о 10:00 за участі нового державного адвоката.

Перед винесенням цієї ухвали Герасько вкотре попросив оголосити перерву в засіданні до 18 листопада – для ознайомлення зі всіма томами доказів сторони обвинувачення для подальшого їх дослідження у судовому процесі. Прокурори проти цього заперечували.

Сам адвокат заявив, що “вимагав дотримання змагальності процесу”.

“Я робив усе відповідно до законодавства, але суд позбавив мене такої можливості. Принцип змагальності був порушений”, – сказав Герасько.

Він нагадав, що є вже другим державним адвокатом Януковича, який “не влаштовує суддів”.

“Я виконував усі свої обов’язки згідно з присягою адвоката, як того вимагає закон. Усі мої попередники, якщо врахувати ще платних адвокатів, вони теж виконували все згідно з законом. Однак ніхто не влаштовує суд. Бо тут хочуть бачити статиста. Суд і прокуратура не хочуть бачити тут адвоката, який виконує професійно свої обов’язки”, – вважає Герасько.

Він додав, що погоджується з позицією Януковича, що цей суд несправедливий.

“Я погоджуються з позицією свого підзахисного, що це несправедливий суд. Він не має жодної перспективи. Жодного доказу по справі немає, дана справа не має ніякої перспективи в майбутньому, і будь-яке рішення буде скасоване, оскільки воно незаконне”, – сказав Герасько.

Він також додав, що досі ніяк не зв’язався зі своїм підзахисним, “але відкритий до цього і шукає можливості”.

Герасько відмовився давати поради наступному захиснику Януковича.

Водночас сторона обвинувачення вважає, що Герасько затягував розгляд справи.

“Сторона захисту зробила всі можливі дії для затягування та зриву даного процесу і недослідження доказів по цій справі. Сподіваємося, що Центр безоплатної допомоги надасть кваліфікованого захисника”, – сказав прокурор відділу головної військової прокуратури Руслан Кравченко.

На запитання, чи вистачить новому адвокату однієї ночі для ознайомлення з матеріалами справи, Кравченко відповів, що 26 жовтня суд зможе надати достатньо часу захиснику – і сторона звинувачення буде згодна на це.

“Я вважаю, що кожному захиснику надавали час для ознайомлення з матеріалами. Тому я не бачу в цьому проблем і коментую, що сторона захисту зробила все, щоб зірвати процес”, – заявив представник звинувачення.

Як писала “Новинарня“, попередній адвокат Віталій Мешечек, який був призначений державою для захисту Януковича в липні, через місяць відмовився його захищати через складність справи та відсутність у нього помічників і заявив про самовідвід.

Раніше з процесу відповідно до заяви Януковича вийшли найняті екс-президентом адвокати – Віталій Сердюк та ін.

Раніше Максим Герасько був призначений для безоплатного захисту бразильського бойовика “ДНР/ЛНР” Рафаела Лусваргі, який визнав свою вину та в січні 2017 року був засуджений судом першої інстанції до 13 років ув’язнення за тероризм.
Тоді Герасько радив обвинуваченому піти на зустріч слідству, оскільки він не заперечував обвинувачень, та отримати заявлений прокуратурою строк.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна