Беркутівець, якого бойовики хочуть обміняти на заручників, подав до суду на Геращенко

 

Один із “беркутівців”, який фігурує у списках бойовиків для обміну на утримуваних ними українських заручників, подав до суду на уповноважену президента з мирного врегулювання конфлікту в Донецькій і Луганській областях, першого заступника голови Верховної Ради Ірину Геращенко.

Як повідомила Геращенко на своїй сторінці у “Фейсбуці“, 25 жовтня в Печерському суді Києва мали відбутися слухання за позовом проти неї у справі захисту честі й гідності від одного з “беркутівців”, підозрюваних у розстрілі Майдану.

Слухання перенесли на місяць через перезавантаженість суду.

Як випливає з допису першого віце-спікера ВР, позивача образили слова Геращенко про те, що перешкодою до розблокування звільнення заручників є включення бойовиками у свої вимоги “десятків осіб, які не мають жодного відношення до подій на Донбасі, зокрема беркутівців, причетних до теракту в Харкові й Одесі, просто кримінальних осіб, вбивць, що здійснили злочини в інших регіонах України”.

“Принагідно зазначу, що ані я, ані СБУ, звичайно, ніде й ніколи не оприлюднювали жодних прізвищ і списків, з якими ми працюємо в Мінську. Але на «Беркуті» й шолом горить“, – наголосила Ірина Геращенко.

Вона також зауважила, що в позовній заяві фігурують списки полонених, оприлюднені нардепом Надією Савченко, яка відвідувала ОРДЛО.

“Пам’ятаю, як після цих публікацій списків, переданих їй бойовиками, на нас (на СБУ, Мінську групу) накинулися всі: мовляв, от бачите, який прогрес. Вона опублікувала списки! А ви що собі робите? Хоч , звичайно, всі ці публічні вкиди списків ніяк не сприяли й не могли сприяти самому звільненню, та ще й порушували закон про захист персональних даних”, – наголосила Геращенко.

Вона також укотре наголосила, що переговори про звільнення заручників просуваються дуже важко.

“Ми дійсно докладаємо своїх зусиль для звільнення. Й дійсно поки що процес заблоковано, бо бойовики вимагають звільнити тих, хто не має жодного відношення до Донбасу. Серед цих персонажів люди різного процесуального статусу: засуджені злочинці, ті, по кому йде досудове розслідування й ті, чиї справи вже в суді“, – нагадала Ірина Геращенко.

“Тактика адвокатів «Беркута» очевидна – зробити з них жертв до суду. Примітно, що прізвища беркутівців фігурують у списках ОРДЛО, які фактично формує РФ“, – додала уповноважена.

Геращенко також розповіла, що отримала листа від адвоката екс-мера Слов’янська Нелі Штепи, який вимагає від неї публічно спростувати слова, що Штепа “кликала війну на Донбас”.

“Я шаную професію адвоката, їм доводиться працювати з різними персонажами. Публічно заявляю: пані Штепа кликала на Донбас русскій МІР ):”, – написала уповноважена президента.

“Тактика адвоката також зрозуміла – нарешті розпочинається суд, із підзахисної ліпитимуть роль жертви.
Якщо далі так піде, то ми дізнаємося, що «Беркут» своїми щитами прикривали розстріл Майдану, а пані Штепа була лідером партизанського руху в тилу у гіркіних і готувала зустріч ЗСУ”, – зауважила Геращенко.

І висловила здивування, чому до суду притягують тільки Штепу:
“А [як же] інші мери, які горлали «Путін, прійді!» й ганяли з ганчірками «ЛДНР»? Чому й тут тільки жінки віддуваються?)” – поцікавилася перша заступниця голови ВР і пообіцяла поновити запити до СБУ і прокуратури щодо інших міських голів, “які вийшли сухими з води”.

Читайте також:

Число українських заручників в ОРДЛО зросло до 152, – Геращенко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна