Претендентка в президенти РФ Ксенія Собчак: Крим – український, потрібно говорити з людьми про його повернення

 

Російська телеведуча Ксенія Собчак на своїй першій прес-конференції після оголошення наміру балотуватися в президенти РФ заявила, що Крим належить Україні та що Росія порушила Будапештський меморандум.

“З точки зору міжнародного права Крим – український. Крапка”, – сказала Собчак.

“Далі – давайте розмовляти. Як це буде відбуватися, що буде далі, як буде продовжуватися життя людей, які живуть у Криму? Тому що це важливо: як ось ці люди завтра повернуться в Україну.
Там справді величезна кількість російських (в оригіналі – “русских”) людей, які це (анексію Криму РФ) дійсно підтримують”, – зазначила діячка.

“Але на конкретне запитання я даю конкретну відповідь: ми порушили наше слово. Ми порушили Будапештський меморандум 1994 року, ми обіцяли – і ми цю обіцянку не виконали. Крапка. Далі ми повинні обговорювати. Це велика проблема”, – додала вона.

На думку Ксенії Собчак, потрібно організовувати зустрічі з журналістами, експертами на цю тему.

“Не як політик, а як просто жінка Ксенія Собчак, я можу сказати, що зараз для Росії і України є найважливіше – відновити нашу дружбу за всяку ціну. Крапка”, – наголосила претендентка.

“Україна – це найважливіший партнер Росії, безумовно. І відновити нормальні, кращі відносини – це, напевно, найголовніше завдання, яке сьогодні стоїть перед Росією, на мій погляд. Це вкрай важливо”, – сказала Собчак.

Окремо вона наголосила на потребі звільнити з ув’язнення українського політв’язня Олега Сенцова.

“У мене нещодавно була зустріч із правозахисниками, з людьми, які займаються цими проблемами (українськими політвязнями в РФ – “Н”). Вже є якісь прізвища, є завдання поставлені. Це велика проблема, якою потрібно займатися”, – зазначила Ксенія Собчак.

“Я, в тому числі, чекаю це від суспільства. Від українців ми теж чекаємо цих списків. Але також я чекаю від української сторони прізвища російських людей, які перебувають в ув’язненні в Україні. Для моєї кампанії це питання принципове”, – додала вона.

Ксенія Собчак заперечила припущення щодо того, що вона є технологічною кандидаткою Кремля для збільшення інтересу молоді до виборчої кампанії.

“У вас є докази мого зв’язку з Кремлем? Ні? До побачення”, – сказала вона.

“Путіна я не ображатиму. Він врятував життя моєму батькові. Але буду критикувати його як політика”, – зазначила дочка покійного екс-мера Петербурга Анатолія Собчака, який у 90-х роках був керівником молодого Путіна.

При цьому Ксенія Собчак висловила готовність зняти кандидатуру на користь опозиціонера Олексія Навального, якщо його допустять до виборів. За цей допуск вона готова боротися, переказує слова претендентки “Радіо Свобода”.

Також Собчак підтвердила своє гасло на виборах-2018 – “Проти всіх” – і заявила, що розуміє, що це будуть “не вибори”, а “шоу”, але вона знає, що таке шоу, і готова “перевернути” його, використати свій “ресурс популярності”, щоб зробити “спільну добру справу”.

“Вибори треба перетворити на загальнонаціональний референдум для голосування “не за неї, а проти всіх”. Вона розраховує, що цю програму можуть підтримати не менш як 30 відсотків виборців”, – передає слова Собчак “Радіо Свобода”.

“Ті, хто приєднуються до рядка [бюлетеня] “Ксенія Собчак”, голосують “проти всіх”, вони не зобов’язані підтримувати саме мене і мої цінності”, – додала претендентка.

На прес-конференції Ксенія Собчак представила свій штаб. Його начальником стане Ігор Малашенко, один із керівників кампанії Бориса Єльцина 1996 року.

Відтак деякі російські коментатори називають кампанію Собчак “проектом сім’ї Єльцина”.

Собчак не сказала, хто даватиме їй гроші на вибори, але заявила, що 15 мільйонів доларів на кампанію “можна знайти”.

При цьому телезірка згодна з ідеями опального олігарха Михайла Ходорковського і пропонує йому співпрацю.

Як відомо, вибори президента РФ відбудуться 18 березня 2018 року, в четверту річницю анексії Криму Росією.

Читайте також:
Ксенія Собчак іде в президенти РФ: кремлівський спойлер
для торпедування Навального

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна