Каталонія відмовилася виконувати рішення Мадрида та призначила нову дату проголошення незалежності

 

У четвер, 26 жовтня, каталонський парламент проведе засідання, на якому глава уряду Карлес Пучдемон може проголосити незалежність Каталонії.

Як повідомляють місцеві ЗМІ, проведення засідання, на якому парламент у Барселоні зреагує на рішення Мадрида усунути керівників каталонського уряду, 23 жовтня погодила президія каталонського парламенту.

Луїс Коромінас, глава парламентської групи Junts pel Sí, яка бореться за незалежність, повідомив, що засідання відбудеться, аби “відреагувати на агресію, пов’язану із застосуванням статті 155 конституції Іспанії”.
При цьому він уникнув заяв щодо можливого проголошення незалежності.

Також у понеділок уряд Каталонії заявив, що не має наміру виконувати вказівки з Мадрида.
Це оголосив речник регіонального уряду із закордонних справ Рауль Ромева.

За його словами, всі інституції, включно з поліцією, повинні виконувати розпорядження демократично обраної влади Каталонії.

Ромева також зазначив, що Євросоюз втратить довіру, якщо дозволить центральному уряду Іспанії запровадити пряме правління в Каталонії.

“Як Європейський Союз може змиритися з цією ситуацією? Як вони можуть бути вартими довіри, якщо дозволяють цьому трапитися? Бо в чому я можу запевнити, що люди і установи в Каталонії не дозволили б цьому статися”, – сказав він в інтерв’ю радіо ВВС, яке цитує агентство Reuters.

Як відомо, на п’ятницю, 27 жовтня, заплановане засідання Сенату Іспанії, який, як очікується, схвалить застосування статті 155 іспанської Конституції. Відповідно до цього рішення уряд Каталонії відсторонять та оголосять у регіоні дострокові вибори.

Віце-прем’єр-міністер Іспанії Сорайя Саенс де Сантамарія заявила, що уряд планує призначити свого представника в Каталонії, який тимчасово керуватиме регіоном.
При цьому, заявила вона, після рішення Сенату лідер Каталонії Карлес Пучдемон втратить всі повноваження і перестане отримувати зарплатню.

Читайте також:
Мадрид почав процедуру відсторонення уряду Каталонії

1 жовтня в Каталонії було проведено референдум, на якому, за даними місцевої влади, 90% тих, хто проголосував, підтримали незалежність регіону від Іспанії.
Явка на плебісциті, який Мадрид вважає нелегітимним, становила близько 43%. При цьому надіслані з інших регіонів іспанські поліцейські та цивільна гвардія перекривали доступ на дільниці та застосовували силу проти каталонських виборців. Повідомлялося про більш як 800 поранених унаслідок вуличних протистоянь.

10 жовтня у парламенті Каталонії Пучдемон заявив про відкладення проголошення незалежності для діалогу з Мадридом. Однак іспанський уряд виступив проти будь-яких компромісів.

Того ж вечора представники Каталонії підписали декларацію про незалежність, яка має незрозумілий юридичний статус.

Барселона не відповіла на ультиматум Мадрида, який намагався з’ясувати, чи проголосила Каталонія незалежність, чи ні.

Після того, як уряд Іспанії проголосував за усунення керівників женералітату Каталонії, на вулицях Барселони вкотре пройшли багатосоттисячні маніфестації за незалежність.

Читайте також:
Іспанія арештувала двох організаторів каталонських мітингів за незалежність

 

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна