ФСБ вважає, нібито затриманий у білорусі Гриб планував підірвати шкільну лінійку в Сочі

 

ФСБ Росії обвинувачує незаконно затриманого українця Павло Гриба, якого утримують в СІЗО в Краснодарі, у підготовці теракту в школі.

“За версією слідства, Павло Гриб схиляв жительку Краснодарського краю до участі в терористичному акті – зловмисники планували підірвати саморобну бомбу під час випускної лінійки в сочинській школі № 26”, – пише російський “Коммерсант“, цитуючи версію слідства.

Зазначається, що на суді 18 жовтня Гриб заявив, що був викрадений співробітниками російських спецслужб із території Білорусі, та наголосив, що вважає дії слідства незаконними.

Його адвокат Андрій Сабінін просив суд змінити запобіжний захід на не пов’язаний з утриманням під вартою.

Він також підкреслює, що Гриб не отримує необхідних ліків.

“Лікарів з України до Павла не пускають, потрібних ліків він не отримує з моменту арешту – адміністрація СІЗО відмовляється їх брати, навіть коли я їх купую для Павла з дозволу лікаря ізолятора. Якщо випустити Павла під домашній арешт – його лікуватимуть, а в СІЗО його заморять”, – заявив у суді Сабінін.

Однак 18 жовтня арешт Гриба продовжили до 4 січня 2018 року.

Як повідомляла “Новинарня“, 28 серпня член громадської ради Державної прикордонної служби України, колишній офіцер ДПСУ Ігор Гриб заявив про зникнення свого 19-річного сина. За його словами, 24 серпня Павло поїхав до білоруського Гомеля на зустріч з дівчиною, з якою познайомився і спілкувався тільки у соціальних мережах. Дівчина ж мала приїхати на зустріч з Росії, із Сочі.

У Гомелі батько з’ясував, що Павло перебуває в розшуку за ст. 205 Кримінального кодексу РФ (терористичний акт), а ініціатором розшуку є ФСБ РФ по Краснодарському краю (Сочі).

7 вересня стало відомо, що Павло утримується у слідчому ізоляторі № 5 в Краснодарі.

Суд у Краснодарі постановив заарештувати Павла до 17 жовтня.

15 вересня у МЗС повідомили, що Гриба перевели зі слідчого ізолятора до медичної установи. 16 вересня його повернули до слідчого ізолятора.

Хлопець має важку вроджену хворобу та потребує щоденного специфічного лікування.

6 жовтня адвокат Євгенія Закревська заявила, що Європейський суд з прав людини запрошує українських лікарів до Павла, щоб вони оцінили стан його здоров’я і дізналися, чи отримує він необхідне лікування.

11 жовтня до хлопця не допустили українських лікарів.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна