У поліції пояснили причину затримання мітингувальників на Грушевського – викрадені щити НГУ

 

Сутички під Верховною Радою та затримання мітингарів надвечір 18 жовтня виникли внаслідок відмови мітингувальників повернути захоплені напередодні щити.
Про це в коментарі ЗМІ заявив речник Національної поліції Ярослав Тракало.

“Протягом дня велись перемовини з мітингувальниками, ми закликали їх повернути державне майно, але отримали відмову. Після відмови почались сутички та штовханина, унаслідок якої було затримано 11 осіб”, – пояснив Тракало.

Речник поліції зазначив, що затриманих доставлено до відділку НП для уточнення їхніх анкетних даних. Станом на 18:30 трьох із них уже відпустили.

Ярослав Тракало також запросив правозахисників прибути до відділку для опитування.

У поліції наголосили, що поважають право громадян мирно збиратися, але закликали організаторів робити це в цивілізований спосіб і не влаштовувати провокації.

“Ми вимагаємо зупинити провокації щодо правоохоронців, ми не обмежуємо пересування чи будь-які права громадян”, – зазначив голова Нацполіції Сергій Князєв, який перебуває під стінами Ради, передає УНІАН.

Раніше цього дня стало відомо про сутичку поліції і мітингувальників біля наметового містечка на вулиці Грушевського. Приблизно о 17:20 правоохоронці підійшли до перших наметів, але активісти почали відбиватися. Силовики почали застосовувати сльозогінний газ.
Серед постраждалих виявився народний депутат від “Самопомочі” Єгор Соболєв, який у натовпі блокував поліцію.

В момент штурму більшість активістів перебувала на розі Грушевського та Липської, звідки, за попередніми даними, планувався похід мітингувальників до адміністрації президента України.

Читайте також:
Акція під ВР: нова штовханина з поліцією через спробу пронести спальники

Акція за політичну реформу:
під ВР та на Грушевського залишаються десятки наметів, поліція їх не чіпає

Як повідомляла “Новинарня“, 17 жовтня біля Верховної Ради почалася акція з вимогою ухвалити закони в рамках так званої “великої політичної реформи” – про виборчу систему з відкритими списками, Антикорупційний суд і скасування депутатської недоторканності. Її організаторами акції виступають партії “Об’єднання «Самопоміч»”, ВО “Батьківщина”, “Рух нових сил” та інші, а також низка громадських організацій.
Частина учасників мітингу заявили, що будуть залишатися біля ВР до виконання їхніх вимог, однак парламент почав розглядати медичну реформу.
Ініціатор акції Михеїл Саакашвілі закликав протестувальників вимагати відставки президента Петра Порошенка.

Щоб не допустити встановлення наметів під парламентом, нацгвардійці заблокували протестувальників з наметами у дворі на вулиці Грушевського; сутички сталися також на розі вулиці Садової. На боці опозиції виступили зокрема ветерани батальйону “Донбас”.

Постраждали четверо осіб, з них двох правоохоронців.

Учасники акції відібрали в поліцейських кілька щитів.

Мітингарі таки встановили намети, туристичні та багатомісні – і на проїжджій частині, і на площі Конституції та в Маріїнському парку.

Увечері учасники мітингу під Радою, після закриття пленарного засідання, намагалися не випускати за огорожу деяких народних депутатів. Зокрема, від дій натовпу постраждав Олег Барна з БПП.

Читайте також:
Акція 17.10: у Раді – боротьба двох реформ, а мітинг під ВР уже майже розійшовся

Шоу 17.10 триває: комітети заблоковано,
Гончаренка закидали яйцями під написом “Му*ак”. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна