Акція 17.10: у Раді – боротьба двох реформ, а мітинг під ВР уже майже розійшовся

 

Близько чотирьох тисяч людей взяли участь у мітингу під Верховною Радою з вимогою “великої політичної реформи”. Народні депутати – представники мітингувальників заявили намір блокувати трибуну парламенту, доки ВР не стане до розгляду вимог маніфестантів.

Про це зі сцени оголосила депутатка з БПП Світлана Заліщук.

“О 13-й годині почнеться пленарне засідання. Стоїмо. Наші депутати будуть блокувати трибуну парламенту, поки наші вимоги не будуть почуті”, – заявила вона.

Перед тим Заліщук засудила ініціативу президента Петра Порошенка скасувати недоторканність парламентаріїв лише з 2020 року.

“Це його сигнал поплічникам, які є клієнтами НАБУ: друзі, справи будуть, але з вас недоторканність не знімуть і суду не буде”, – сказала Світлана Заліщук.

Акція “Всеукраїнський збір за велику політичну реформу” почалася 17 жовтня близько 10:00.
Представники партій та громадських об’єднань “Рух нових сил”, “Альтернатива”, “Демальянс”, “Громадянська платформа”, “Батьківщина”, “Самопоміч”, “5.10”, Європейська партія, “Автомайдан”, “Чесно” оголосили три вимоги до влади: створення антикорупційних судів, скасування депутатської недоторканності та ухвалення нового виборчого закону.

За свідченнями журналістів, більшість мітингувальників були привезені з регіонів. Після 12:00 вони почали потроху розходитися.

На погоджувальній раді спікер ВР Андрій Парубій заявив, що Венеційська комісія закликала відкликати законопроекти, які передбачають створення Антикорупційного суду.

“Ми вже отримали результат цієї експертної оцінки, і вона передбачає відкликання депутатами зазначених законопроектів. Також вона передбачає, що президент має внести на розгляд свій варіант проекту закону”, – сказав Парубій.
Він зазначив, коли відповідний президентський документ буде зареєстрований, Верховна Рада розгляне його.

При цьому Парубій доручив профільному комітету ВР невідкладно розглянути два законопроекти, які пропонують скасування недоторканності народних депутатів.

“Я зараз невідкладно даю доручення комітету з питань правосуддя розглянути ці законопроекти, які внесені до Верховної Ради, про зняття недоторканності”, – заявив спікер.

За його словами, йдеться про документ №6773, внесений 150 депутатами, та №7203 авторства президента Петра Порошенка.

Парубій висловив переконання, що як тільки комітет дасть свою оцінку цим законопроектам, вони відразу потраплять на голосування парламенту.

Голова нагадав, що раніше в Раді був ще один проект закону №1776 щодо скасування імунітету народних депутатів, а також суддів. Але після того, як парламент вніс зміни до Конституції і тим самим “фактично” зняв недоторканність з суддів, цей законопроект втратив свою актуальність і більше не розглядатиметься Радою.

Раніше 17 жовтня президент Петр Порошенко вніс до ВР проект закону про внесення змін до Конституції щодо недоторканності народних депутатів України під номером 7203.

Він пропонує викласти статтю 80 Конституції таким чином: “Народні депутати України не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання у парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп”.

Водночас недоторканність цим проектом пропонується зняти лише для ВР наступного скликання, з 1 січня 2020 року.

Засідання погоджувальної ради ВР було закрите, після того як група народних депутатів заблокувала її роботу.

Фото: ФБ Ірина Геращенко

Заступник голови фракції “Самопоміч” Єгор Соболєв, загорнутий у синьо-жовтий прапор, депутати від БПП Мустафа Найєм, Сергій Лещенко, Світлана Заліщук, позафракційні Юрій Левченко, Віктор Чумак, Юрій Дерев’янко та Володимир Парасюк вимагали винести на розгляд вимоги мітингувальників.

Нардеп Мустафа Найєм закликав спікера та інших депутатів відкласти розгляд медичної реформи, яка стоїть у порядку денному ВР першою, та вже у вівторок взятися за розгляд законопроектів, ухвалення яких вимагає мітинг під стінами Ради. Йдеться про скасування депутатської недоторканості, створення антикорупційного суду та запровадження виборів за відкритими списками.

“Зараз під стінами Ради зібралися тисячі людей. Їхні вимоги прості – проголосуйте законопроекти, які вже зареєстровані у Верховній Раді”, – наголосив Найєм.

У відповідь Парубій нагадав, що законопроекти щодо зняття недоторканності ще потребують розгляду профільним комітетом ВР, і не в його владі змінювати регламент.

Блокувальники почали скандувати: “Виходьте до людей!”

Спікер поставив на голосування дві пропозиції – розглядати в сесійній залі у вівторок медичну реформу чи політичну реформу, і за позиціями представників провладних фракцій визначив, що ВР має винести на розгляд медичну реформу в другому читанні.

Станом на 12:45 на площі Конституції залишається близько тисячі маніфестантів. Зі слів учасників мітингу, вони не знають про наміри розбивати наметове містечко абощо.

Як повідомив в ефірі каналу “Еспресо” речник МВС Артем Шевченко, за порядком у центрі Києва стежать 3,5 тисячі правоохоронців.

Читайте також:
Акція 17.10: центр Києва перекрито, Автомайдан не пропускають до ВР, організатори озвучили вимоги

За Іловайськ: депутат Парасюк ударив голову УДО, екс-міністра оборони Гелетея. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна