На Грушевського відновили революційні графіті. ФОТО

 

На вулиці Михайла Грушевського в Києві відновили графіті, відомі як “Ікони революції”.

Про це 14 жовтня повідомила на своїй сторінці “Фейсбуці” громадська організація “Новий вогонь” (голова – ветеран АТО Дмитро Різниченко).

“Ми зробили це. Приймайте роботу”, – йдеться в підписі до фото, на якому революційні портрети Тараса Шевченка, Івана Франка та Лесі України зображені на старих місцях, знизу – підпис: “Новий вогонь”.

Зазначається, що графіті відновили художники у співпраці з громадською організацією “Новий вогонь”, але не стріт-арт-художник Sociopath, який наніс ці трафарети на стіну в січні 2014 року.

“Готові трафарети збережемо. Вони ще можуть знадобитися”, – повідомили активісти.

Читайте також:
Прокуратура порушила кримінальну справу
через замальовані “Емпоріумом” революційні графіті

Інше провадження: печерська поліція порушила кримінальну справу
за погром магазину на Грушевського

Як інформувала “Новинарня“, 2 вересня стало відомо, що власники салону люкс-меблів та інтер’єрів “Емпоріум” на вулиці Грушевського, 4 замалювали “Ікони революції”, які зберігалися на стіні будівлі від початку силового протистояння в січні 2014 року.
Власник магазину Ігор Доценко при цьому зневажливо відгукнувся про революційні графіті.

3 вересня праві громадські активісти – лідер руху “Новий вогонь”, ветеран АТО Дмитро Різниченко, організація “С14” та інші – побили вітрини “Емпоріуму”, обписали будівлю й підпалили біля входу шини.

Український інститут національної пам’яті та власник будівлі – Інститут історії Україна НАНУ – закликали прокуратуру притягнути “Емпоріум” до відповідальності за вандалізм.

Київська місцева прокуратура №6 відкрила кримінальне провадження за фактом знищення історичних графіті.

У прокуратурі Києва заявили, що наказом Міністерства культури України №869 від 15.10.2014 року місце бойових дій та масової загибелі громадян в районі вул. Грушевського у місті Києві під час акцій протесту у лютому 2014 року віднесено до об’єктів культурної спадщини, пошкодження чи знищення яких тягне за собою кримінальну відповідальність.

У зв’язку з цим відомості про вказане правопорушення були внесені до ЄРДР за ч. 2 ст. 298 КК України (“умисне незаконне знищення, руйнування або пошкодження об’єктів культурної спадщини чи їх частин щодо об’єктів, які є особливою історичною або культурною цінністю” – карається позбавленням волі на строк від двох до п’яти років).

Також правоохоронці відкрили інше кримінальне провадження – за статтею про “умисне знищення або пошкодження чужого майна, що заподіяло шкоду у великих розмірах”.

Магазин “Емпоріум” припинив роботу в атакованому приміщенні.

Митці та представники Міністерства культури заявляли, що планують відновити революційні графіті.

У жовтні на місці замальованих “ікон” з’явилися подібні зображення нардепа з “Опоблоку” Вадима Рабіновича.

Читайте також:
Графіті Майдану, Львів, продані печери:
все про те, як Жлоб знищує нашу історичну пам’ять, – Барчук

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна