Форум для агентури. Росія приймає Всесвітній фестиваль молоді та студентів вперше після розпаду СРСР

 

У суботу, 14 жовтня, в Москві стартує ХІХ Всесвітній фестиваль молоді та студентів.

Масштабність цього заходу вражає: на його підготовку Росія витратила 4,5 млрд. рублів. До участі залучено понад 20 тисяч молодих людей, у тому числі 10 тисяч іноземців, а також 5 тисяч волонтерів.

Фестивальний парад у Москві збере 35 тисяч учасників, а в неділю, 15 жовтня, форум офіційно відкриється в місті свого проведення – Сочі.

Заявки на участь у ВФМС надійшли зі 183 країн світу, і організатори вже заявляють, що цей форум встановив новий рекорд у фестивальній історії за кількістю національних делегацій.

Проведення ВФМС-2071 перебуває під особистим контролем президента РФ Путіна, який запланував зустрічі на політичних секціях фестивалю в Сочі 21 жовтня.
На міжнародній арені захід популяризує глава МЗС Лавров.

Уперше в історії, як зазначають російські ЗМІ, у фестивалі молоді та студентів буде задіяна вся країна: іноземні гості в перші три дні відвідають 15 російських регіонів.

“Курс на молодь є важливим елементом інформаційної війни, яку веде Росія. І проведення ХІХ ВФМС у Сочі 14-22 жовтня стає своєрідною платформою для втілення “великодержавних” ідей”, – зазначають у статті для сайту 112.ua експерти Богдана Ключник та Павло Горін.

Як відомо, всесвітні фестивалі молоді та студентів – нерегулярні заходи молодіжних організацій лівого спрямування, які проводяться з 1947 року.
Вперше такий форум відбувся у Празі, а згодом гостював майже у всіх європейських столицях країн колишнього соціалістичного табору, а також у Відні, Гельсінкі.

Після падіння Берлінської стіни ВФМС відверто занепадали, зменшуючи масштаби. Але цьогорічний захід вже на стадії підготовки суттєво відрізнявся від попередніх. Він став третім у Росії (у 1957 і 1985 роках ВФМС відбувався у Москві), але першим з часів розпаду СРСР.

Як заявлено, молодь зі 183 країн світу зібралася в Сочі, щоб:
виробити єдиний підхід до вирішення глобальних проблем;
зміцнити міжнародні зв’язки і створити мережу дружніх Росії неурядових організацій по всьому світу;
відновити інтерес до Росії у світі;
сформувати спільноти провідників російських цінностей та культури закордоном, відновити діяльність “Молодіжного союзу студентів”.

На відміну від попередніх років, серед великої кількості національних делегацій, окрім лівих організацій, фестиваль відвідають прихильники євроскептицизму.

Окупація Криму, агресія РФ на сході України і в Сирії, санкції та втручання у вибори іноземних країн – все це, ймовірно, впливатиме на зміст ВФМС-2017 та дискусії на його політичних секціях.

Доповнює картину участь у фестивалі представників невизнаних “ДНР/ЛНР”, Придністров’я, Осетії, Карабаху та відвідання іноземними гостями окупованих Севастополя та Сімферополя.

Також вперше у фестивальній історії організатори сформували волонтерський корпус, який об’єднав 5 тисяч добровольців із 67 країн. Вірогідно, вони стануть згодом провідниками російських цінностей та культури закордоном.

Заступник голови адміністрації президента РФ, керівник оргкомітету ВФМС Сергій Кирієнко наголошує, що “20 тисяч молодих учасників, які зберуться в Сочі в жовтні, через певний час будуть приймати рішення, пов’язані з долею кожної окремо взятої країни, а згодом – і з долею світу”.

Ще однією особливістю ВФМС-2017 має стати зустріч з очільниками іноземних відомств з роботи з молоддю більш як 70 країн.

Результатом зустрічі, на думку керівника федерального агентства РФ у справах молоді Олександра Бугайова, буде розроблення алгоритмів спільних дій з вирішення глобальних проблем сучасності, а також започаткування Віртуального секретаріату міністрів з молодіжної політики в соціальній мережі Facebook, покликаного створити стабільну систему співпраці та дружніх міжнародних відносин.

Позиція української сторони щодо проведення цього фестивалю однозначна. Міністр молоді та спорту України Ігор Жданов закликав вітчизняні неурядові організації бойкотувати фестиваль і зауважив, що цей захід спрямовано на легітимізацію незаконних територіальних утворень “ЛНР/ДНР”.

Натомість Кремль надзвичайно зацікавлений у ВФМС-2017, адже з державного бюджету витрачено понад 77 млн. доларів на його підготовку. В організації заходу задіяні адміністрація президента, МЗС, інститут МДІМВ (МГИМО), Росспівробітництво, Росмолодь та ін.

Формальний організатор фестивалю – Всесвітня федерація демократичної молоді (ВФМД, заснована 1945 року, зі штаб-квартирою в Будапешті, вважається спадкоємицею ідей Комуністичного інтернаціоналу молоді).

Не виключено, в результаті фестивалю “свої люди” для РФ з’являться в інституціях Євросоюзу.

Якщо зважити на те, що 10 тисяч іноземних делегатів фестивалю і п’ятитисячний волонтерський корпус представляють велику кількість громадських об’єднань, розкиданих по всьому світу, а кожна з цих ГО налічує щонайменше 5-10 активних членів, більшість із яких є постійними користувачами соцмереж, то наслідки цілеспрямованої інформаційної пропаганди Кремля можуть виявитися досить відчутними.

Читайте також:
“Любов, голуби і вата”.
Російський актор Михайлов-“Кузякін” пообіцяв Донецьку кінофестиваль. ВІДЕО

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна