Acknowledge замість recognise. В ЄС узгодили резолюцію про прагнення України

 

Країни ЄС дійшли компромісу щодо того, як буде сформульована згадка про “європейські прагнення” України, Молдови та Грузії у декларації саміту “Східного партнерства”, що відбудеться в Брюсселі 24 листопада.

Про це йдеться у статті “Європейської правди”.

Офіційний Київ, а також низка прихильних до України держав-членів Союзу пропонували записати в декларації саміту наступну фразу: “Всі учасники саміту визнають європейські прагнення та європейський вибір відповідних країн-партнерів (України, Молдови, Грузії)”.

Англійською ця пропозиція звучала так: “Summit participants recognise the European aspirations and European choice of the partners concerned”.

“ЄП” повідомляє, що основна суперечка точилася над словом “recognise” (“визнають”), яке видалося деяким країнам ЄС – зокрема Нідерландам і Німеччині – надто “потужним”.

11 жовтня представники країн-членів ЄС погодили на зустрічі компромісну формулу.
Слово “recognise” вирішили замінити на “пом’якшене” “acknowledge”.

При цьому українською обидва дієслова мають однаковий переклад: “визнавати”.

Тож узгоджене країнами-членами ЄС підсумкове формулювання звучатиме так: “Summit participants acknowledge the European aspirations and European choice of the partners concerned, as stated in the Association Agreements”.

“Відмінність між ними – в напівтонах. В Берліні та в Гаазі вважають, що “acknowledgement” створює менше зобов’язань – мовляв, воно не означає згоду чи незгоду з українським вибором”, – зазначає “ЄП”.

Читайте також:
Естонія й Угорщина пропонують різнополюсні щодо України
правки в декларацію Східного партнерства, – ЗМІ

Як відомо, саміт політики Європейського союзу “Східне партнерство” відбудеться 24 листопада в Брюсселі.

У липні 2017 року в Євросоюзі не дійшли згоди щодо формулювання стосовно європейських прагнень України, і 19-й саміт Україна-ЄС завершився без схвалення підсумкової заяви чи спільної декларації через розбіжності щодо можливості згадки в документі “європейських прагнень України”, що може сприйматися як визнання перспективи членства України в ЄС.

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна